Rámozdultak Szlovákiára a határátkelők

0

Jelentősen, több mint harmadával több külföldi dolgozik az országban most, mint egy évvel ezelőtt. És még ez sem elég, elsősorban az autóipar lenne képes szinte korlátlan számú embert felszívni. Ha lenne kit.

Szlovákiában tavaly óta harmadával nőtt a külföldiként lakhelykérelmet beadók száma. Legtöbbször ukránoknak és szerbeknek adják meg az engedélyt. Az idegenrendészet illetékesei szerint a jelenség tovább folytatódik, de nem tolerálják az illegális munkát.

Ausztriába, Németországba, Svájcba, Hollandiába – külföldre mennél dolgozni? Válogass itt állást!

A szlovák autóipar képviselői így is elégedetlenek a kérelmek elbírálásának elhúzódásával, és mára eljutott odáig a helyzet, hogy a hatóságok sem tagadják, hogy az országban jelentősen bővülő autóipari termelés miatt elkerülhetetlen a külföldi munkaerő befogadása.

Az autógyártóknak több ezer alkalmazottra van szükségük, a szabad helyeket pedig a hazai állástalanokkal már nem tudják betölteni – jelentette az InfoRádió helyi tudósítója.

Bár egyes vélemények szerint már most is túl sok külföldi dolgozik az országban, az uniós tagállamokban már százezres méreteket ölt a harmadik országból érkező vendégmunkások száma. Csehországba 2015-től például 122 ezer ukrán vendégmunkás érkezett.

Ne engedd eltüntetni a Határátkelőt!

Share.

About Author

Leave A Reply