Prága tárt karokkal vár

0

A cseh főváros képtelen lesz tovább fejlődni külföldi munkaerő híján. Nem mi találtuk ki ezt, hanem Prága tervezési és fejlesztési intézete (IPR) írta egy, az önkormányzat megbízásából készített tanulmányban.

Az IPR tanulmánya szerint a rendelkezésre álló cseh munkaerő már nem tudja kielégíteni a munkaadók szükségleteit, ezért az űrt külföldi munkaerő behozatalával kell betölteni.

A helyzet ugyanis az, hogy a külföldi állampolgárok Prága számára legalábbis középtávon nélkülözhetetlen munkaerőforrássá váltak. Érdekesség, hogy a külföldiek leginkább az építőiparban, a kereskedelemben és a vendéglátóiparban dolgoznak.

Az utóbbi időben gyorsan emelkedik a számuk az adminisztrációban és a különféle szolgáltatásokban (amilyen a takarítás vagy az őrzővédő szolgálatok).

KÜLFÖLDI MUNKÁK A HATÁRÁTKELŐN

Egy másik tanulmányból pedig, amelyet a cseh főváros számára a tudományos akadémia szociológiai intézete készített, az tűnik ki, hogy a Prágában nyilvántartott külföldiek 82 százalékának középfokú vagy felsőfokú iskolai végzettsége van.

A külföldiek egyik legfőbb elvárása a városvezetés iránt, hogy biztosítsa a befogadó ország, tehát a cseh nyelv elsajátításának a lehetőségeit.

Az 1,1 millió lakosú Prágában folyamatosan emelkedik a külföldiek száma, s jelenleg lényegében már a lakosság mintegy húsz százalékát teszik ki. Míg 1996-ban a cseh fővárosban 61 203 idegen állampolgárt tartottak nyilván, 2018 végén ez a szám 206 656-ra emelkedett.

A Prágában élő külföldiek kétharmada az Európai Unión kívüli országokból származik: ukránok (49 306), oroszok (23 338), vietnamiak (12 765), amerikaiak (6556), kínaiak (4967).

Hogyan lettem önkéntes tánctanár Prágában?

Share.

About Author

Leave A Reply