Példa nélküli határmódosítás

1

Belgium bejelentette, hogy átad háromhektárnyi területet Hollandiának a Meuse (Maas) folyó partvonalán. Hogy miért? A józan ész és a jó kapcsolatok miatt. Mert azért még ilyen is létezik.

Az RTBF belga közszolgálati rádió és televízió internetes oldalának beszámolója szerint a kelet-belgiumi Liege melletti Visé közelében fekvő területet azért csatolják el, mert a Meuse partján a 60-as években végzett munkálatok megváltoztatták a folyó partvonalát, amely a két ország természetes határvonalát adja.

Charles Havard, Visé főjegyzője elmondta, hogy példa nélküli a határ megegyezésen alapuló békés módosítása, amelyet „a józan ész és a Hollandiával ápolt jó viszony tesz lehetővé”. A nehezen megközelíthető földterületen nincs lakóház, így lakost Belgium nem veszít.

A módosításról szóló szerződést – amely átrajzolja a két ország határvonalát és ezáltal a térképét is – Fülöp belga és Vilmos Sándor holland király írta alá Hollandiában.

A határmódosítás csak azután lép életbe, ha az arra vonatkozó határozatot mindkét ország parlamentje elfogadta, várhatóan leghamarabb 2018. január 1-jén.

(Fotó: Panoramio)

Share.

About Author

1 hozzászólás

  1. Harsányi István on

    Nem példanélküli. Magyarország és Szlovákia nem oly rég módosította a határt az Ipoly mntén, pontosan a folyó megváltozott medre miatt.

Leave A Reply