Paddington, a menő negyed

0

Paddingtonból akad egy pár, mást ne mondjunk, ott van rögtön a londoni kerület / pályaudvar / metrómegálló, aztán akad Paddington az ausztráliai Brisbane-ben. Úticélunk sem egyik, sem másik, hanem a szintén ausztráliai Sydney, ahol (mit ád isten) szintén akad egy Paddington. Nos, ide visz el minket Steve.

„Gyertek velem egy sétára Sydneybe! Ugorjunk le „down under”, ahogy itt mondják (félig-meddig viccesen) Ausztráliára. Elmegyünk egy kellemes környékre, Paddingtonnak hívják. Amikor kisebbik fiam itt élt és mi látogatóba jöttünk, itt béreltek egy kis sorházat.

Dög fáradt vagy a maratoni repülőút után. Másnap ez még tart, mert közel 12 órás a jetlag. Paddington girbegurba kis utcáin sétálni legjobb rövid ujjú ingben. Bámulni lehet a virágzó kék jacaranda fákat!

Üljünk le egy járda melletti asztalhoz egy kávéházban! A napernyő alá, mert másképpen túl meleg van. Hallgatni lehet az itteni háziasszonyok traccsolását a szomszéd asztalnál.

Miközben reméled/várod a rövid presszókávé fel fog villanyozni, mert ahonnan jöttél, még az éjszaka közepe sem múlt el.

Ausztrália az új világ, úgyhogy nehezen fogod elhinni, hogy a házak itt Paddingtonban 200+ évesek! Nem vicc. Sydney egyik régebbi részéről beszélünk.

Az építőanyag nagy része pedig az a ballaszt volt, amit akkoriban az Angliából ide érkező hajók ezrei hoztak a gyomrukban a stabilitás érdekében. Mert ide többségükben üresen jöttek, innen vitték az árut a birodalom központjába, vissza Angliába.

A ballaszt vas volt és kövek. Itt Paddingtonban látod ezek jeleit a házakon. A sok kovácsoltvas korlátot a behozott vasból csinálták, a köveket a házak építésénél használták.

Paddington vagy 50 éve nagyon divatos lett. Sikk lett öreg házakat felújítani. Egy kis renovált sorház manapság több mint másfél millió (amerikai) dollárba is kerül.

A környék fő utcája az Oxford Street, ahol bárok, butikok és hentesek keverednek divatos kávézókkal. De a mellékutcákon is vannak érdekes üzletek és műtermek. Nincsen McDonald’s, az az érzésed, hogy Provence-ban vagy, nem egy kőhajításnyira Sydney belvárosától.

A fiatalok, a művészlelkűek laknak itt. Na meg a tehetősebbek. Gyalog a belváros 40 perc séta, busszal 10 perc. Fiam biciklivel járt dolgozni.

A terep dimbes-dombos, az utcák majd hogy szűkebbek, mint a várban vagy Pécsett a Tettyén. És sosincs tél.”

Hétköznapi ausztrál furcsaságok

Share.

About Author

Leave A Reply