Özönlenek külföldre a románok

0

Tavaly egy marosvásárhelynyivel csökkent az ország népessége, ami nem csekélység, hiszen az erdélyi városban 125 ezer ember él. Nem csoda, hogy Romániának már a 19,5 milliót sem éri el a lakosságszáma.

A román statisztikai intézet adatai alapján az országból még mindig többen vándorolnak el, mint ahányan letelepednek egy évnél hosszabb időre. Tavaly például több mint 125 ezerrel csökkent Románia népessége. Az országnak az idei év első napján 19 millió 405 ezer lakosa volt.

HATÁRÁTKELŐ A
YOUTUBE-ON
ÉS A SPOTIFY-ON IS!

Tavaly csaknem negyedmillió (240 ezer) lakos hagyta el Romániát, miközben a hazatérők és az egy évnél hosszabb időre itt letelepedő külföldiek száma alig haladta meg a 180 ezret. Az 58 ezres migrációs veszteség volt a népességfogyás második legfontosabb oka a természetes fogyás után.

A rendszerváltáskor még több mint 22 milliós ország drasztikus népességfogyásáért – főleg az uniós csatlakozást követő években – elsősorban az elvándorlás volt felelős, Romániából ugyanis több mint hárommillió vendégmunkás költözött Nyugatra , elsősorban Olaszországba és Spanyolországba.

Ráadásul az MTI összeállítása szerint a külföldre költözött román állampolgárok zöme a gyermekvállalás szempontjából fontos 25-45 év közötti korosztályhoz tartozik.

Lehet-e egyenlő egy bevándorló?

Share.

About Author

Leave A Reply