Öt ok, amitől szuperek a finn sulik

0

A finn oktatás legendásan jó, általában mindenféle felméréseken az élmezőnyben végeznek a finn iskolások. Vajon mik a siker legfontosabb összetevői?

#1 Nincsenek vizsgák

A tesztekre készülés stressze két dolgot biztosan elvesz a gyerekektől: a téma iránti érdeklődést és az önálló gondolkodás képességét. A finneknél nincsenek ilyen tesztek.

Az egyetlen teszt, amit a finn diákoknak teljesíteni kell, az az érettségi, amit a középiskola végén tesznek le. Egészen addig az összes gyereket a saját tanára osztályoz egy számára megállapított, egyéni rendszer alapján.

#2 Megbecsülik a tanárokat

A finn tanárok számára meglehetősen magasra teszik a lécet, a képzés rendkívül kemény és szigorú, a jelentkezőket erősen szelektálják, a képzés végén pedig csak az léphet a tanári pályára, aki mestervizsgát tesz. Később a tanár-diák nexusban a mester és tanítványa elvén tanítják a gyerekeket.

HATÁRÁTKELŐ A
YOUTUBE-ON
ÉS A SPOTIFY-ON IS!

#3 Verseny helyett együttműködés

Míg az amerikaiak is és sok európai ország is egy hatalmas versenynek látja az oktatási rendszert, a finnek szerint az igazi győztesek nem versenyeznek. Ez azt jelenti, hogy a finneknél nincsenek legjobban teljesítő iskolákról és tanárokról szóló listák, az egész rendszer az együttműködésen alapszik.

#4 Az alapok a legfontosabbak

Szemben a legtöbb iskolarendszert jellemző, egyre durvuló teljesítménykényszerrel, a finnek megreformálták a sajátjukat, visszatértek az alapokhoz és egy sokkal igazságosabb környezetet teremtettek a suliban.

#5 A gyerek hadd legyen gyerek

A finn gyerekek hét évesen kezdik az iskolát és csak kilenc év a tankötelezettségük. Minden, amit 16 éves koruk után végeznek, csak opcionális. Pszichológiai szempontból ennek felszabadító ereje van: a gyerekeknek nem kell börtönben érezniük magukat az iskolában, ahol egyébként is a való életre készítik fel őket.

Ha még öt okra kíváncsi vagy, kattints ide!

Ilyen egy finn osztályterem

Share.

About Author

Leave A Reply