Öt mód arra, hogy jó benyomást tegyünk a dánokra

0

Jó benyomást tenni a házigazdára sosem árt, különösen nem egy másik országban, pláne, ha ott nem feltétlenül mindennapos dolog, hogy ismerősök, kollégák meghívnak az otthonukba. Dánia éppen ilyen hely, szóval nem árthat öt tipp arra, hogyan használhatjuk ki a legjobban, ha meghívást kapunk (most, hogy talán kicsit enyhülnek a szigorítások is).

Érjünk oda időben

A dánok jellemzően pontosak, legyen szó bármilyen kisebb-nagyobb családi vagy baráti eseményről. Ez nem minden kultúrában elvárás, szóval ha Dániában élünk, érdemes figyelembe venni.

A pontosság azért nem azt jelenti, hogy egyetlen perccel sem lehet hamarabb vagy később érkezni, de 10 percnél nagyobb eltérés már udvariatlanságnak számít.

Vigyünk ajándékot?

Nyilván ez az alkalomtól is függ, születésnapra értelemszerűen nem megy el az ember ajándék nélkül. (Szóval nem elég ajándék, ha megtiszteljük jelenlétünkkel az eseményt…)

Az ajándéknak nyilván nem kell drágának lennie (ez nagyban függ attól is, milyen viszonyban vagyunk a házigazdával és/vagy az ünnepelttel), de valami figyelmességet még a kisebb alkalmakra is illendő vinni, megköszönve ezzel a meghívást.

Ez alól kivételt jelenthetnek az olyan nagyobb összejövetelek, melyek nem egyetlen ember ünnepléséről szólnak, ilyen esetekben nem kell különösebben aggódni az ajándék miatt.

Szemkontaktus

Amikor eljön a koccintás ideje, akkor bizony a másik szemébe kell nézni, különben udvariatlannak tűnünk.

Köszönjük meg az ételt

Minden étkezés végén illik megköszönni az ételt, legyen szó bármilyen hétköznapi (pláne ünnepi) alkalomról. Nem mintha ez kérdés lenne, alapvető udvariasságnak számít, csakúgy, mint Magyarországon.

Arra is figyeljünk, hogy meg kell várni a köszönéssel, amíg mindenki befejezi az étkezést. Ha túl gyorsak vagyunk és akkor köszönjük meg, amikor mások még a süteménynél vagy a kávénál tartanak, azt fogják hinni, mielőbb szabadulni szeretnénk.

Ha az étkezés elején mondjuk, hogy “tak for mad”, akkor jó eséllyel furcsán néznek majd ránk. Ez már egy kicsit trükkösebb helyzet, hiszen az emberben benne van, hogy amikor elé teszik az ételt, megköszöni azt – nos, nem Dániában.

A legbiztosabb, ha az első pár alkalommal megvárjuk, amíg valaki azt mondja, “tak for mad” és követjük a példáját – akkor aligha hibázunk.

Segítsünk az evőeszközökkel, edényekkel

A dán egy egyenlőségen alapuló kultúra, ami megmutatkozik a vendégségekben is. Egészen nyugodtan kérdezzük meg a házigazdát, segítsünk-e az elpakolásban, nem fog meglepődni.

Miként mi se lepődjünk meg, ha azt látjuk, hogy a többi vendég fogja a piszkos tányérját, evőeszközeit és kiviszi a konyhába, amikor feláll az asztaltól – egészen nyugodtan kövessük a példájukat.

Egyébként a segítségünkre jó eséllyel nem lesz szükség, de minden bizonnyal jó néven veszik majd, hogy felajánlottuk.

Milyen fizetésekre számíthatunk Dániában?

(Fotó: pexels.com/magda-ehlers)

Share.

About Author

Leave A Reply