Oslói magyar lángostrió

0

Riz Diana és norvég férje, Morten Estensmo a norvég fővárosban nyitottak pár éve magyar éttermet, idén februártól pedig magyaros streetfoodot ajánlanak egy volt belvárosi uszoda medencéje helyén.

A Street Food Budapest megalakításakor szerencse volt, hogy az ingatlan tulajdonosa nem akart tucatételeket árusító büféket (pizza, burger kilőve) csak különleges nemzeti specialitás – görög, hawaii, karibi, inka étterem viszont van.

„A legjobban menő fogásunk a lángostrió: három kisebb lángosra különféle toppingokat pakolunk. Lehet, hogy lesz majd pörkölt is, meg sültkolbász is. Figyeljük a vendégek visszajelzéseit, egyelőre minden jól megy, nehéz levenni bármit is az étlapról” – mondja a Forbesnak a tulajdonos, Riz Diana, aki szerint a vendégek imádják a lángost, a gulyást és a pulled pork szendvicseket.

Érdekes, hogy egy ideig árultak például kürtöskalácsot a belvárosban, nem sok sikerrel. Amikor rájöttek, hogy ez alighanem azért van így, mert egy alkoholüzlet mellett volt a standjuk, elkezdtek kisebb, sós, fűszeres kalácsokat kínálni kimondottan borokhoz – na, az már sikeres volt.

KÖVESD A HATÁRÁTKELŐT A YOUTUBE-ON IS!!

Diana és norvég férje a 90-es évek végén négy évig Norvégiában éltek, aztán visszaköltöztek Magyarországra, de 10 év után úgy érezték, fontos, hogy a gyerekeiknek legyenek norvég gyökereik is, így ismét költöztek.

Az első magyar oslói éttermet 2017 novemberében nyitották meg, Bistro Budapest néven. Mindent Magyarországról hoztak, a vendéglő pedig sikeres lett, olyannyira, hogy a legnagyobb norvég napilap is írt róluk (kifejezetten dicsérő) kritikát.

„Tudtuk, hogy a szakácsaink nagyon ügyesek, és hogy nálunk minden helyben készül, nem használunk porokat és félkész alapanyagokat sem, de azt nem, hogy az ételkritikus mit gondol a norvég ízlésnek esetleg szokatlan, ismeretlen magyar ételekről, borokról. Két hétig rágtuk a körmünket, hogy vajon mit írnak rólunk, aztán megjelent a cikk, és hatalmasat durrant. A maximum elérhető 6 pontból 5-öt kaptunk” – mesélte Diana.

Aztán kitalálták, hogy készítenek tapas jellegű, minilángosokból álló tálat is az étteremben, azaz egy tálra kitesznek nyolc pici lángost különféle feltétekkel, hogy minél több ízt megkóstolhasson, aki ezt rendeli.

A feltétek közt van füstölt barbecue szószos, pulled porkos, káposztasalátas, konfitált marhahúsos, ajváros,  sajtos-tejfölös-fokhagymás, pikáns hagymalekváros, baconos és ráksalátás, sőt vegán verzió is.

„Muszáj a két kultúrát ötvözni, hogy sikeresek legyünk! A ráksalátás lángos például fantasztikus a magyar Frisecco gyöngyözőborral” – mondta Diana.

A teljes riportot a Forbes oldalán olvashatjátok el.

Magyarországi HR-menedzserből franciaországi kürtőskalácsos

(Fotó: facebook.com/Street Food Budapest)

Share.

About Author

Leave A Reply