Őrült terv a lakásválság enyhítésére

0

Hongkong elképesztő összegből építene mesterséges szigetet többszázezer új lakásnak, ám a terv ellenzői szerint racionálisabb megoldás is létezik.

Hongkong jóváhagyta azokat a terveket, amelyek szerint a világ egyik legnagyobb mesterséges szigetének felépítésével enyhítenének a lakhatási krízisen. A projektre 624 milliárd hongkongi dollárt, mintegy 80 milliárd amerikai dollárt szánnak.

A Lantau Vision Tomorrow nevű terv 2025-ben indulhat, és 10 négyzetkilométernyi területtel bővítené a lakott részeket. Az első lakók 2032-ben költözhetnek be.

A Lantau melletti mesterségesen szigeten 400 ezer lakást alakíthatnak ki, és ezek többsége állami bérlakás lenne, gondoskodva arról, hogy az árak ne szaladjanak el.

Az új szigetet természetesen közlekedésileg is összekötnék Lantauval, Tuen Munnal és a Hongkong-szigettel.

KÖVESD A HATÁRÁTKELŐT A YOUTUBE-ON IS!!

Az intézkedésre azért van szükség, mert Hongkongot már sorozatban a kilencedik évben választották annak a városnak, ahol a legmagasabbak a megélhetési költségek, és elképesztő méreteket ölt a lakásválság. Próbáltak különböző módokon enyhíteni a terheken, de ezek egyelőre nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket.

Az új megoldási javaslat ellenzői szerint a terv egyrészt drága, másrészt káros a környezetre. A mentsük meg Lantaut nevű csoport szerint ez a legkockázatosabb, legdrágább és legösszetettebb terv Hongkong történetében.

A szervezet attól tart, hogy az építési költségek jócskán meghaladják majd a tervezett büdzsét – elérve akár az 1000 milliárd hongkongi dollárt -, és pénzügyileg is nehéz helyzetbe hozzák a városállamot.

A helyi Greenpeace is felemelte szavát, és azt közölte, hogy a kormány nem vizsgált meg más lehetőségeket, amelyek olcsóbbak és környezetbarátabbak lehetnének.

Azt javasolják, hogy egy új sziget helyett korábbi ipari területeket használjanak fel építkezésre. Egyes adatok szerint 12 négyzetkilométernyi rozsdaövezet áll kihasználatlanul, amely szintén alkalmas lenne az új otthonoknak.

Hongkong a csillogás mögött

(Fotó: pixabay.com/kladann2)

Share.

About Author

Leave A Reply