Orbán londoni üzenete a határátkelő magyaroknak

0

Pénteken a brit fővárosban járt a magyar miniszterelnök. Találkozott brit kollégájával, majd „spontán módon” beugrott egy pubba, ahol mit ád isten, találkozott egy ott dolgozó magyarral. A találkozóról videó is készült, nézzük, mit akart üzenni vele Orbán Viktor.

Állítólag hosszú egyeztetés előzte meg, hogy a magyar kormányfőt fogadják a Downing Street 10-ben, a találkozó végül pénteken lezajlott. (Orbán Viktor mindössze a második uniós miniszterelnök volt, akit a Brexit óta fogadott Boris Johnson.)

Nem mennénk bele az ilyenkor szokásos diplomáciai közleményekbe, a találkozóról csak annyit, hogy a brit miniszterelnöki hivatal úgy tájékoztatott, a kétoldalú megbeszélésen Boris Johnson komoly aggályainak adott hangot az emberi jogok magyarországi helyzetével, a genderegyenlőséggel, az LMBT-közösség jogaival és a médiaszabadsággal kapcsolatban.

A brit miniszterelnök hivatala szerint a két vezető számos külpolitikai kérdést is áttekintett, szóba került egyebek mellett Oroszország, Fehéroroszország és Kína. Boris Johnson arra biztatta Magyarországot, hogy vesse latba befolyását a demokrácia és a stabilitás előmozdítása érdekében – áll a Downing Street közleményében.

https://index.hu/kulfold/2021/05/28/orban-viktor-boris-johnson-targyalt/

54 másodperc

Nekünk ennél érdekesebb, hogy Londonban Orbán Viktor ellátogatott egy pubba is, ahol (nyilván egészen véletlenül) találkozott egy ott dolgozó magyarral is. Erről videó is készült a magyar kormányfő Facebook-oldalára.

Egy ilyen alkalom sok mindenre lehetőséget nyújt egy miniszterelnöknek, de nyilvánvaló üzenetértékkel bír. Lehet például kommunikálni a külföldön élő magyarokkal, kifejezni, mennyire fontosak, érdekli a kormányt, mi van velük…

Lássuk, mit üzen az Orbán-videó!

Kezdjük azzal, hogy a videó mindösszesen 54 másodperc hosszú. Nyilván a Facebook nem feltétlenül a 15 perces minifilmek helye (bár láttunk már olyat is), de 54 másodpercben sokat nem lehet mondani.

„Haza akartam költözni”

A felvételen Orbán Viktor Rékával találkozik, aki a meg nem nevezett pubban főz. A Nógrád megyei hölgy első megjegyzése (még nem járunk 10 másodpercnél) az, hogy a szülei Orbán Viktor nagy rajongói. (OK, egy politikus oldalán vagyunk, mondhatjuk, hogy belefér… Ízlés dolga.)

Rékáról kiderül, hogy 7 éve él Londonban (Orbán Viktor reakciója: „ohhh”), majd a kérdésre, hogy „hogyan bírja”, jön a válasz: „Nem igazán. Tavaly haza akartam költözni, de aztán jött ez a pandemic”.

A következő kérdés: „Hol, mit csinál? Ilyen pubokban melózik? Főz?”, mire megtudjuk, hogy Réka immár hat éve dolgozik ugyanazon a helyen, valamint kiderül, hogy amikor még csinálhattak saját ételeket, akkor ő készített gulyáspitét, amit szerettek a vendégek.

Megtudjuk, hogy néha egyedül érzi magát az ember külföldön, Réka a barátjához ment Londonba. Orbán Viktor pedig üdvözli a szüleit.

És ennyi.

Ennyi mondanivalója volt Orbán Viktornak a külföldön élő magyaroknak. Semmi. És ez még akkor is elgondolkodtató, ha egy ilyen videó nem feltétlenül a Nagy Üzenetekre van kitalálva, de ennél talán több beleférhetett volna.

Így nem láttunk mást, csak egy semmitmondó találkozást.

„Nagyon nagy előny Svájcban magyarnak lenni”

Share.

About Author

Leave A Reply