„Olyan országot akarunk, ahová vissza lehet térni”

0

Az elsőre meglehetősen riasztó Hazatérés Stratégiai Terve nevet viseli az a dokumentum, amit a spanyol kormány állított össze és turnéztat meg a legnagyobb külföldi spanyol közösségek között. A riasztó név viszont meglehetősen érdekes elképzelést takar, amit talán Magyarországon is érdemes lenne megfontolni, így vessünk rá egy pillantást.

Sok kudarcba fulladt tervet láttunk már a hazatérés ösztönzésére, és nem csak Magyarországon (a Gyere haza fiatal történetét nem könnyű feledni), hanem akár a szomszédos országokban is.

De nem csak a közép-kelet-európai országok küszködnek a részben a határátkelés okozta munkaerőhiánnyal, hanem például Spanyolország is, ahonnan 2009 óta közel egymillió ember ment külföldre.

A statisztikák szerint a külföldön élő 2,5 millió spanyolból 949 ezer az elmúlt tíz évben hagyta el az országot, a legtöbben Németországban (155 ezer) és az Egyesült Királyságban (128 ezer) élnek. A hazatérők száma is emelkedett, méghozzá 137 százalékkal az elmúlt négy évben.

(Zárójeles megjegyzés: a számok annyiban csalókák lehetnek, hogy a távozók között bőven akad olyan, a spanyol állampolgárságot megszerző latin-amerikai is, aki a gazdasági válság hatására inkább visszaköltözött a szülőhazájába.)

Nem zárják ki az idősebbeket és a kevésbé képzetteket sem

Spanyolországban érdekes helyzet állt elő a gazdaságban, hiszen miközben tartósan 15 százalék körül mozog a munkanélküliség (tavaly 16,5 százalék volt, jövőre 13,4 százalékkal tervez a kormány), mégis sok területen munkaerőhiánnyal küzdenek a cégek.

A spanyol kormány tervének lényege, hogy megpróbálja összekötni ezeket a vállalatokat a gazdasági válság idején határátkelővé lett spanyolokkal, megkönnyítve utóbbiak hazatérését. A napokban bemutatott program jövő év elején indulna.

„Olyan országot akarunk építeni, ahová vissza lehet térni. Nem akarjuk behunyni a szemünket és nem akarjuk azt sem elfeledni, mi okozta a tehetség ilyen mértékű kiáramlását” – hangsúlyozta a migrációval kapcsolatos ügyekért felelős államtitkár, Consuelo Rumí.

Amiben ez a terv különbözik például a Gyere haza fiataltól, az egyebek mellett az, hogy a spanyol kormány tisztában van azzal, hogy a siker elsősorban azon áll vagy bukik, hogy milyen munkakörülményeket tudnak ajánlani a hazatérést fontolgatóknak.

Éppen ezért nem csak beleöntenek X összeget egy hatalmas kalapba és hadd szóljon, hanem a cégek mellett társadalmi partnerekkel, helyi közösségekkel és a határátkelők különböző szervezeteivel is együttműködnek a cél érdekében.

Eleve az egész egy civil kezdeményezésből nőtt ki (ez a Volvemos, amiről már én is írtam a blogon és amely igen komoly ismertséggel és kapcsolatrendszerrel bír a határátkelő spanyolok köreiben), a cél az, hogy a külföldön élőket aktívan bevonva összeszedjék, mi minden kell ahhoz, hogy valaki elgondolkozzon a hazatérésen.

„A szakembert helyben nem találó cégek leginkább technológiai és kutatási területen keresnek munkavállalókat, de ez nem jelenti azt, hogy kizárnánk a már kevésbé fiatalokat vagy a nem megfelelő képzettséggel rendelkezőket a programból” – jelentette ki Berlinben (a program turnéjának első állomásán) Consuelo Rumí.

Megkérdezik a határátkelőket, mire lenne szükségük

Arról egyelőre nem nagyon van szó, hány határátkelő hazatérését segíthetné elő ez a terv, ám a kormány adatai szerint jelenleg mintegy 26 ezer konkrét állásajánlat van, melyben a cégek külföldieket keresnek olyan munkákra, melyekre helyben nem találnak szakembert.

Ugyanakkor helyi önkormányzatok is egyre növekvő számban vennének fel orvosokat és egészségügyi szakembereket.

Első körben ezért egy olyan netes információs platform létrehozását tervezik, ahol ezeket az igényeket megpróbálják összekötni a hazatérni szándékozókkal – mondta a Munkaügyi, Migrációs és Társadalombiztosítási Minisztérium vezetője.

Az első találkozó múlt pénteken volt Berlinben, a hónap végén pedig Londonban próbálják meg elérni az ott élő spanyolokat és bemutatni nekik a terveket.

„Az elképzelés az, hogy bemutatjuk a stratégiát, meghallgatjuk a résztvevők javaslatait és megkérjük őket, hogy a találkozót követően küldjék el nekünk, mi minden kellene ahhoz, hogy hazatérjenek” – mondta az RTVE adásának Consuelo Rumí.

Közösséget építeni

A program egyik kiemelt célja közösséget kovácsolni a hazatérést fontolgatók között, hogy lássák, nincsenek egyedül. „Egy különleges igényekkel rendelkező társadalmi csoportról van szó, akikkel szeretnénk találkozni, kapcsolatot kiépíteni” – fogalmazott az államtitkár.

A történet másik oldalán az üzleti szektort is arra biztatják, hogy nemzetközi tapasztalatokat igénylő állásajánlatokkal keressék meg őket.

Elismerni a bátorságot

Ez persze csak a hivatalos verzió, maga a kezdeményező Volvemos a saját oldalán úgy fogalmazott, hogy a berlini találkozó a csoportterápia, a visszatéréshez Spanyolországban szükséges változásokról zajló agyalás és a hazatéréssel kapcsolatos frusztráció és az attól való félelem becsatornázásának keveréke volt.

„A találkozó végén egy berlini barátunk azt mondta, sokan nem azért jöttek el, mert komolyan foglalkoztatná őket a hazatérés gondolata (noha ezt így nem mondták ki), hanem azért, mert elismerésre vágynak.

Azt szeretnék, ha elismernék, milyen bátor és nehéz döntést hoztak, szakmailag és emberileg micsoda fejlődést jelentettek ezek az évek számukra, mialatt több százezer társukkal együtt a távozásukkal megakadályoztak egy társadalmi robbanást egy mély gazdasági válságban lévő országban.

Elfogadásra vágynak azok után, hogy évekig letagadták és elfelejtették őket. Elfogadásra, ami talán begyógyíthatná a kényszerű határátkelés okozta sebeket. Egy olyan valóság elfogadására, ami egyénileg és közösségileg is rengeteg érzelmet generál.

Mindez megnyilvánult abban, ahogyan a megjelentek a spanyol kormány tagjaival beszéltek, az olyan emberek keménységével és őszinteségével, akik intézményi segítség nélkül küzdötték le az előttük álló akadályokat.

Sok teendő vár még ránk odahaza, ez még nyilvánvalóbb lett, miután meghallgattuk a hazatérni vágyó spanyolok meglehetősen szkeptikus véleményét, ugyanakkor az is nyilvánvaló, hogy ilyen típusú találkozás pár éve még nem jöhetett volna létre.

A sebek még csak gyógyulnak, de a remény már megszületett, hogy Spanyolország olyan hellyé válhat, ahová haza lehet térni, amely kinyitja az ajtót a visszatérni vágyó honfitársaink előtt” – írták a kezdeményezők.

Elgondolkodtató mondatok.

A hazaköltözés kihívásai

Share.

About Author

Leave A Reply