Oltás határátkelőként: két szék közt a pad alá

0

Több határátkelő jelezte nekünk, hogy egészen furcsa helyzetbe került külföldön. Jellemzően ők azok, akik adott országban magánbiztosítással rendelkeznek és ott egyelőre nem tudják beoltatni magukat. Magyarországon viszont már nincs érvényes TAJ-kártyájuk, ezért (elvileg) ott sem oltakozhatnak, legalábbis ha szeretnék betartani a szabályokat.

A klasszikus „két szék közt a pad alá” esetével kell szembenéznie azoknak a külföldön élő magyaroknak, akik valamilyen oknál fogva (például mert magánbiztosítónál vannak) az adott országban egyelőre nem kapnak oltást, Magyarországon viszont már nincs érvényes TAJ-kártyájuk és nem is akarják „okosba’” megoldani.

Mi is kaptunk olyan levelet, melynek szerzője sajnos nem szerette volna, hogy megosszuk, de a lényege az, hogy ő voltaképpen expatként települt ki egy európai uniós országba, ahol a cége fizeti a magánbiztosítás egy részét.

A helyi szabályok miatt így egyelőre ott nem oltakozhat, ráadásul szabálykövető emberként Magyarországon sem fizeti már a tb-t, így aztán haza sem tud utazni, hogy beoltsák.

„Gond egy szál se”

Van persze másfajta hozzáállás is, például „Lajosé”, akinek történetét a Telex írta meg. Az alaphelyzetben az Egyesült Királyságban élő (ott adózó és tb-t fizető) férfi az elmúlt hónapokban Magyarországon ragadt.

Mivel javában zajlik az oltási kampány, úgy gondolta, megpróbálkozik vele ő is: „Lajos az inaktív, de attól még létező tajszámával regisztrált is az oltásra. Amikor bejelentették, hogy a háziorvosokhoz került az oltandók listája, meg is kereste azt a háziorvost, akihez korábban, még Magyarországon lakva tartozott. Ő arról tájékoztatta, hogy nem találja a listán. Gond egy szál se, a háziorvos feltette a listára” – írta az oldal.

Próbáljuk meg félretenni azt, hogy Lajos inaktív TAJ-kártyával regisztrált, miként azt is, hogy a háziorvos ebben segítette és még azt is, hogy a rendszer nem jelezte, hogy ezzel gond lenne és higgyük el, hogy arra gondolt, amit valamelyik politikus mondott, jelesül, hogy a magyar állampolgároknak érvényes TAJ-kártya nélkül is jár az oltás.

Mi lesz a Magyarországon élő külföldiekkel?

Mit tegyen ugyanakkor az a több tízezer külföldi állampolgár, akik Magyarországon élnek TAJ-szám nélkül? Az ő problémájukra a Helsinki Bizottság hívta fel a figyelmet.

Kik tartoznak közéjük? Például a diplomáciai testületek tagjai, az önköltséges egyetemi oktatásban részt vevő külföldi diákok, magán-egészségügyi biztosítással rendelkező, Magyarországra települt külföldi nyugdíjasok, vagy éppen külföldi munkavállalók eltartott, magán-egészségügyi biztosítással rendelkező családtagjai.

„A jelenlegi szabályozás és gyakorlat TAJ-szám nélkül megfosztja őket a védőoltás beadásának puszta lehetőségétől is, figyelembe véve, hogy a vakcinák piaci forgalomban jelenleg nem érhetőek el.

Miközben az érintett külföldi állampolgárok tartósan Magyarország állandó lakosságának részét képezik, évekig, akár évtizedekig az országban élnek, és napi szinten érintkeznek az ország többi lakosával” – hívta fel a figyelmet a szervezet.

A Helsinki Bizottság szerint a járvány idején erősen problémás lehet az, ha nem oltják be ezeket az embereket. Ez talán túlzás, hiszen nincsenek olyan sokan, az viszont érvényes problémának tűnik, hogy vajon ők és a külföldön hasonló helyzetben lévő magyarok mikor tudnak majd feltápászkodni a földről és leülni az egyik székre.

Nyilván lehet azt mondani, hogy leleményes magyar módra miért nem oldja meg Lajos módján okosba’, csak hát egy rendszernek nem így kellene működnie – Magyarországon és máshol sem. Mert ne feledjük, ez nem csak magyar probléma.

(Fotó: pixabay.com)

Share.

About Author

Leave A Reply