Olcsón Hollandiában

0

Ha Hollandiában akarsz élni, de akarod magaddal vinni a teljes otthoni háztartást bútorostól, akkor előbb-utóbb elkeveredsz egy használtcikk-kereskedésbe, amiből a Frízföld blog szerint kétféle van: a kringloopwinkel és a polcbérlős jellegű.

„Ha a hollandok valamitől meg akarnak otthon szabadulni- nem családtagtól!- és nem eladják, akkor a kisebb dolgokat kiteszik dobozban az utcára, ‘gratis’ felirattal (mondjuk puzzle-t, könyveket, játékot, edényt, ruhafogast) vagy elviszik a legközelebbi kringloopwinkelbe.

Ez olyan bolt, ahol te leadod a felesleges cuccaidat, a boltos meg eladja fillérekért. Esetleg nem drágán. Némelyik a kisebb dolgokra van beállva, mások pedig az antik szekrényektől az (alig használt) füldugóig mindent árulnak.

Láttam már kringloopwinkelben olyan bútort, hogy palotába illene és csak csodáltam – persze annak ára is volt -, de rengeteg a felesleges kacat is. Kiságy matracostól, babakocsi, amiben még Noét ringatták vagy modern.

Régi típusú nagy TV vagy lapos monitor. Barbie baba kiszedett lábbal – majd’ mindig ruha nélkül, mert azt külön is el lehet adni. Szerszámkészlet, villanykapcsoló és kerti csap.

Itt kettő ilyen bolt van: az egyik kevesebb apróság mellett nagyrészt bútorral foglalkozik, a másik meg rengeteg háztartási felszereléssel és kevesebb bútorral. Mindkettőben sok a könyv.

Mindenhol van használt és új, mondjuk nyolcadiknak megkapott pohárkészlet, tányér és egyéb edény, dekorációs tárgyak. Könyv újan és szétesve. Hanglemez. Sok-sok hanglemez. Több-kevesebb ruha és cipő.

Az egyik általam rendszeresen megnézett bolt valószínűleg erősen szelektál: amit nem tud eladni törékeny terméket – pl. poharak – azt nemes egyszerűséggel darabokra törik és kidobják – van külön gyűjtőhely üvegnek -, nem foglalkoznak vele tovább. (…)

KÜLFÖLDI MUNKÁK A HATÁRÁTKELŐN

Találtunk már ilyen üzletben Szerencs feliratú kis mittudoménmit (valami dísztárgy), Miska kancsót, ‘egri bornak párja nincs, az egészség drága kincs’ felirattal.

Magyar-holland útiszótárat, kész mondatokkal a fesztiválra menő hollandoknak: ‘Nagyon szeretlek. Van nálad óvszer?’ Vagy valami hasonló. Erősen célirányos. (…)

A másik típusa ezeknek a használt termékeket árusító üzleteknek az, ahol heti díjért polcot bérelhetsz és a saját termékedet az általad meghatározott árért rakod ki, az üzlet pedig árulja. A bérleti idő letelte után elszámoltok. Ott talán kicsivel másabb a választék, de kincseket lehet találni. Viszont fixáras, ami matricával rá van ragasztva mindenre.

Szerintem nyugodtan hozzátartozik egy-egy város feltérképezéséhez ezek meglátogatása, én legalábbis gyakran jobban élvezem, mint a hűdecsicsa boltokét.

Jókat szórakozom némelyik tárgyon- vagy szoktam bosszankodni is, amikor – nem ritkán – a drága szülők elviszik a kinőtt cuccot mosás nélkül, szakadtan, úgy, ahogy a gyerek kijött a játszótérről és levetette. Azért ez nem tipikus…”

A teljes posztot itt találjátok.

Ausztriában és Hollandiában is egyre több a magyar

Share.

About Author

Leave A Reply