Olaszország csokiimádóként

0

Olaszország nem Svájc vagy Belgium – ami nem olyan nagy baj azért – de a taljánoknak kicsit sem kell szégyenkezniük, ha a csokoládéról van szó, amint ezt az Olaszmamma blog posztja is bizonyítja.

Torinó, Piemont

Minden kétséget kizáróan Piemont az olasz csokoládégyártás bölcsője és legnagyobb központja. A kakaó az 1500-as évek végén érkezett a piemonti fővárosba, amikor a spanyol Fülöp király lánya, Katalin hozzáment I. Károly Emánuel savoyai herceghez. A csokoládét az európai udvarokban a kezdetekben csak ital formájában fogyasztották.

Az első csokoládézó (cioccolateria), a mai kávéházak elődje, szintén Torinóban nyitott meg 1678-ban. Giovanni Antonio Ari séf kapott ekkor hat évre engedélyt a forró, krémes ital árusítására.

Az ezt követő években sorra nyitottak a csokizók Torinóban, így lett a város az európai csokoládéfogyasztás központja, ahol naponta 350 kg-ot gyártottak a finomságból.

Szívesen kalandoznál külföldön, de kellene hozzá egy jó állás? Válogass itt!

Torinóban fejlesztették ki az első olyan gépet is, amely a kakaó feldolgozásával, és annak cukorral és vaníliával történő összedolgozásával az első csokoládészeleteket gyártotta. (…)

Modica, Szicília

A (nyitóképen látható) modicai csokoládé (cioccolato modicano) egy 16. századi eredetű különleges recept alapján készül, állaga és zamata egyedülálló. A receptet állítólag Modica spanyol elfoglalása alatt kapták a hódítóktól, akik pedig maguktól az aztékoktól szerezték be.

A csokoládé előállítása hidegen történik, hiányzik belőle a modern csokikészítés azon fázisa, amikor a csokoládét magas hőmérsékletre hevítik, hogy tökéletesen sima állagot nyerjen.

A modicai csokoládé annak köszönhetően, hogy készítése sorén nem melegítik a cukor olvadáspontja fölé, kissé darabos, granulátumos jellegű. A modica csokoládé csak kakaóból és cukorból készül, nem adnak hozzá kakaóvajat, lecitint és egyéb adalékanyagokat.

Pistoia és a Csokoládé-völgy, Toszkána

Már megint a toszkánok. A Csokoládé-völgy elnevezés egy Prato városától Pistoiáig terjeszkedő földnyalábot jelöl. A völgy központja Pistoia, ahol a régió legelismertebb csokoládémanufaktúrái működnek. Ennek megfelelően természetesen több szervezett túra is indul az instant örömök felfedezésére.

Toszkánában egyébként már az 1600-as évektől foglalkoznak a csokoládé előállításával, Torinó és Velence mellett Firenze volt az elsők között Olaszországban, ahol termelni kezdték.

Nem csoda, hiszen a Mediciek is elég torkosak voltak, és szívesen rájártak az édességre. egyenesen az udvari orvosuk javaslatára. A leghíresebb helyi mesterek közé tartozik Roberto Catinari, Andrea Trinci vagy Andrea Slitti, aki világbajnoki címet is nyert.”

A teljes posztot néhány ínycsiklandó képpel itt találjátok.

Bor és csiganyál

Share.

About Author

Leave A Reply