Olasz gyereksors magyar szemmel

0

Az ember azt gondolná, Olaszországban gyereknek lenni nagyszerű dolog lehet, hiszen legendásan összetartók a családok, szeretik a gyerekeket, szóval mi baj lehet. Pedig a képlet ennél azért bonyolultabb – derüli ki a Végtelen… talán blog írásából.

„Nekem úgy tűnik, mintha itt senki nem szülne 35 éves kora előtt, így mikor kiderült, hogy nekem van már egy 12 éves fiam is a Pici mellett, akkor azon nagyon elcsodálkoztak.

Összesen van úgy 5-6 anyuka a 17 közvetlen munkatársam között, ők mind 35-42 évesek, gyerekeik bölcsisek, ovisok. Csak az ötven feletti munkatársaim gyerekei tizenévesek, velük szoktam egyeztetni suli ügyben, a többieket meg csak csodálom, hogy hogyan tudják megoldani a kisgyerekek nevelését ilyen feszített munkatempóban.

Külföldre költöznél, de nincs munkád? Válogass a Határátkelőn!

Először a belvárosban laktunk Firenzében, ahol egy csúfondáros játszótér volt, nem is értem, hogy egy ilyen városban, mint ez, hogyan lehet a játszótér ennyire kietlen és régi. (…)

Van homok a tengerparton…

Ahol most lakunk, ott szebb a játszótér, egy igazi nagy parkban van, ahol vannak nagy fák és a játszótér sem kis kavicsos, hanem füves. Itt mondjuk nem divat a homokozó sem a gumitégla. A hinta alatt beton van vagy kis kavics.

A kis kavicsos medencében ülnek a gyerekek és ott „homokoznak”, azaz kis lapátokkal lapátolnak és vödröznek. Mikor kérdeztem a homokozóról a munkatársaim, nem is értették mit kérdezek, meg kellett mutatnom a neten.

– Ja, ez? Hát van homok a tengerparton, a gyerekek ott szoktak homokozni! – volt a válasz.

Szóval átlagban a játszóterek kopottak, régiek, a játékok néhol olyanok, mint az én gyerekkoromban. Modern, fa, gumitéglás játszóteret egyet sem láttam itt, Firenzében.

Játszóház aranyáron

Tegnap felfedeztünk egy játszóházat a környékünkön. Ez igazából egy magán ovi hétköznap, és szombaton meg játszóként üzemel. A beiratkozási díj 5 euró, és egy napi belépő meg 7,5, ezért reggel 10-től 12:45-ig lehet bent játszani.

Az egész helységet szerintem egy garázsból alakították ki, van ugyan némi fény, de leginkább csak a neonok. Az egész elég nagy, de nagyon kis szegényesnek tűnik, mert a játékok mind nagyon régiek, a falakon sincsenek sem képek, sem falfestés.

Elég hideg is volt, főleg, a padlón ülve, mert nem volt padlószőnyeg, csak valami műanyag padló és rajta néhol kis szőnyeg. Egyébként nagyon kedvesek voltak, de megdöbbentem, hogy ilyen áron egy ilyen szegényes kis játszóházat lehet találni. (…)

Volt mondjuk úgy vagy 15 mesekönyv és egy kis kuckó mesézésre meg egy nagyon régi játékvonatos asztal is, ütött-kopott kis ikeás vonatokkal.

– Ez hétköznap egy óvoda – magyarázta a nő mosolyogva. – Itt alszanak a gyerekek – mutatott be egy sötét, ablaktalan szobába, ahol pár matrac volt a földön.

– És itt esznek – ott legalább gyerekméretű asztalok és székek voltak. – Itt is vannak játékok, ezzel is lehet játszani. – mutatott egy polcra, ahol még volt vagy 8-10 játék.

Magánovi csilliókért

Szóval ennek a magánovinak volt azért egy kertje is, ami egy lekövezett placc volt néhány műanyag motorral. Mesélte a hölgy, hogy szoktak ott zöldségeket termeszteni a gyerekekkel dézsában.

Mondjuk itt valahogy a zöld, fás udvar nem annyira divat, a Leviék sulijában is csak egy lekövezett placc van, udvar gyanánt. (Mondjuk mindegy is, mert sosem mennek ki az udvarra a gyerekek.)

Ez a magánovi havi 680 !! euróba kerül, plusz 90 euró étkezés. Ha a gyerek csak délelőtt jár, akkor 640. Hát, nem semmi!

Egyébként állítólag vannak önkormányzati fenntartású játszóházak is. Van egy kis anyukás közösség, akik szerveznek „baby barato”-t havonta egyszer, itt csereberéljük a gyerekruhákat és egyéb gyerekcuccokat (na, ez egy fantasztikus dolog!

Eddig semmi ruhát nem kellett venni a gyereknek, csak mert benne vagyunk ebben az egyesületben!) Ott kérdeztem, hogy tudnak-e valami játszót a közelben, mondták, hogy van egy ingyenes, önkormányzati, de az nagyon koszos (?!) nem igazán ajánlják. (…)

Na, szóval szegény gyerkőcök és anyukáik. Maradnak a körhinták a gyerekeknek, és az 5-700 eurós magánovik, és ha még nem is egy gyereked van, hanem kettő vagy három, akkor már egy fizetés nem is elég csak az ovikra, bölcsikre, no és még a különórákat akkor nem is említettem…

Sajnos a sulis évek sem annyira vidámak a gyerekeknek, középiskolában például van szombaton tanítás! Amellett, hogy nagyon nagy, lexikális tudást kell felhalmozniuk a suliban, és sajnos ugyanolyan poroszos a módi, mint nálunk, felelés és dolgozatok.”

A teljes posztot itt találod, ne hagyd ki!

Borzalmas a magyar gyerekek helyzete

(Fotó: pixabay.com/5712495)

Share.

About Author

Leave A Reply