Odaadnád a neved a jövődért?

0

A kérdés erős, pláne az, ha a nevedért immár hosszú évek, évtizedek óta harcolsz, de most választanod kell: harcolsz tovább vagy feladod, hogy cserébe megvalósíthasd egy másik régi nagy álmod.

Ebbe a felettébb nehéz helyzetbe Macedónia került, hiszen az egykori jugoszláv tagköztársaság 1991-es függetlenné válása óta szeretne az EU és a NATO tagja lenni, de a neve megakadályozza egyben.

Déli szomszédja, Görögország ugyanis úgy véli: az ország neve területi követeléssé válhat, mivel Görögország északi részét Makedóniának hívják, amelyet részben macedónok laknak. A csatlakozási igény tárgyalási alapot teremtett Görögországnak a témában.

KÜLFÖLDI MUNKÁK EGY HELYEN

Természetesen Macedóniának létérdeke, hogy a zajos Balkánon fekvő ország a stabilabb EU-s és NATO-szövetség részévé váljon, hiszen a régióban bármikor elég komoly gondot okozhat a rengeteg konfliktus egyike.

„Az új generációk másképp akarnak élni. Elfogadják a változást, de csak a nevet, nem identitást akarnak cserélni, mert ők macedónnak születtek, és a macedón nemzet részének tekintik magukat.” – mondta egy fejkendős anyuka a EuroNewsnak.

A két ország között egy amerikai ENSZ-diplomata közvetít, és az EU is biztatja a két országot.

Szegény magyarok

(Fotó: pixabay.com/ExplorerBob)

Share.

About Author

Leave A Reply