Nyugaton a folt is más?

0

Legújabban Csehországban igazolták a vizsgálatok, hogy a közép-európai piacokra szánt termékek összetétele és súlya is különbözik a Nyugat-Európában árusítottakétól.

A cseh agrártárca összesen 21 terméket vizsgált be, amelyet a cseh, a szlovák, a magyar, a német és az osztrák piacra szántak. Noha a termékek márkája és csomagolása is azonos a felsorolt országok áruházaiban, az eredmények mégis azt mutatják, hogy a termékek összetételben, valamint az összetevők számában és súlyban is eltérőek.

A prágai Kémiai Technológiai Egyetem akkreditált laboratóriumaiban elvégzett tesztelések eredménye szerint 21 termék közül csupán 3 volt azonos, 5 kisebb mértékben, 13 pedig jelentősen különbözött. A szlovákiai tesztek esetében 22-ből 10 termék minősége volt jelentősen alacsonyabb.

„A német és az osztrák boltokban árusított Persil mosóporban több az aktív hatóanyag, mint a szlovák és a cseh üzletekben árusított mosóporban” – tájékoztatott Marian Jurečka cseh földművelésügyi miniszter, aki a vizsgálat eredményeit elfogadhatatlannak és a fogyasztókra nézve diszkriminatívnak tartja.

Szívesebben mosnál külföldön? Válogass több száz állás közül a Határátkelőn!

Eddig csak a Persilt gyártó Henkel cég reagált, amely megerősítette, hogy a különböző országokban forgalmazott mosóporok összetétele valóban eltér – jelentette az InfoRádió tudósítója.

A cseh tesztek alapján a Németországban árusított Persil 11,4 gramm aktív hatóanyagot, az osztrák boltokban kapható termék 11,3 grammot tartalmaz. Viszont a mosópor cseh és szlovák változatában csupán 9,5, grammnyi aktív hatóanyagot mutattak ki.

A mosóporgyártó cég azzal védekezik, hogy a vásárlók eltérő régiókban eltérő hőfokon mosnak. „Ezen felül a foltok fajtáiban is eltérés mutatkozik, ami ugyancsak bizonyos összetételbeli eltérést követel meg” – tájékoztatott a Henkel.

(Fotó: pixabay.com/Pexels)

Share.

About Author

Leave A Reply