Nyugat-Magyarország kiürült

6

Vas és Győr-Moson-Sopron megyékben lassan nem a jól képzett szakemberek fogynak el, hanem gyakorlatilag mindenki, aki munkát vállalna. Nem csak Ausztria, Szlovákia is szívja el a munkaerőt.

Vas megyében gyakorlatilag elfogyott a munkaerő, az állásbörzéken már nem a munkavállalók, hanem a cégek állnak sorba. Még ennél is rosszabb a helyzet Győr-Moson-Sopron megyében, annak ellenére (vagy éppen azért), mert ez az ország egyik legfejlettebb térsége.

Korábban az volt a probléma, hogy nincs jól képzett szakember, ma már nincsen ember sem – betanított munkára, segédmunkára is nehezen lehet csak dolgozókat felvenni – mondta Horváth Szabolcs, a 18 vasipari céget és két középiskolát tömörítő Professio Klaszter elnöke a hirado.hu-nak.

Míg korábban több ezer szlovákiai ingázó járt át a győri ipari parkba dolgozni, mostanra a győriek mennek a pozsonyi régióba, például a Volkswagen gyárba munkát vállalni.

A probléma megoldására a cégek és a kamara is keresi a megoldást. Egyik lehetséges megoldás az automatizálás, de ez sem mindenre megoldás, egyes vállalkozások intenzív bérfejlesztésbe kezdtek, de szakemberek szerint legalább 30 százalékkal kellene emelni ahhoz, hogy az ingázók egy része egyáltalán elgondolkozzon a lehetőségen.

(Fotó: hirado.hu)

Share.

About Author

6 hozzászólás

 1. Drasztikus béremelésre van szükség,mert kulönben elköltözik az orszag,és nem. Marad mas aki adot fizethetne,csal a Matolcsi, meg az Orban

  • Mert nem igazán a bérekkel van a baj hanem a lakhatással, mindenki nagy általában a lakás árát indul megszerezni, itt meglehet nézni az albérlet árakat, 55,000-től + rezsi és ez a minimum, egy 150ezer forintos béből ezt megfizetni?????arról nem is beszèlve ha elmondják hogy esetleg van egy vagy több gyermek kisem adják. Itt kezdődik a hiba.

 2. Rozner Iwtvánné on

  tudnának magasabb bért fizetni, ha az államnak nem kéne belőle akkorát jattolni. A mukaadó úgy kell fizessen az államnak, mintha az is dolgozna. Jobbra fizetés a dolgozónak, balra mindenféle az államnak. Pedig jobban járnának, ha elgondolkodnának azon, hogy tegyenek rendet e téren, mert ha valaki ezen a címen beerőszakolja ide a migránsokat, akkor perkálhat az állam durván

 3. Pontosan ,enis ugy gondolom a leg nagyob problema egesz magyarorszagon a beremeles nagyon keves penzer dolgoztatjak a magyar embereket ,, sajnos
  en csak ideglenesen lakom magyarorszagon de pont ezert nem is szeretnek it maradni ,,

 4. smidt józsef on

  Ez baromság ! Én 4. éve nem találok munkalehetőséget, köszönve a fejvadász cégek hozzá nem értő alkalmazottainak !!! Mivel ismeretségem sem HR sem fejvadász cégek berkeiben nincs, így mérnöki végzettséggel két nyelvismerettel lassan ott tartok, hogy el kell adnom a lakásom……….

 5. Délvvidéki on

  Szerintem azért nem teljesen vészes a helyzet. Én Szabadkán élek, és az utóbbi időben egyre több Nyugat-magyarországi cég hirdet meg a városban, de akár Zentán, Kanizsán, Temerinben, Újvidéken is csoportos tájékoztatókat. És sokan mennek dolgozni Magyarországra. De ahogy hallom nem csak vajdaságiak, hanem erdélyből is mennek szép számmal.
  Az éremnek két oldala van: a kormány papolhat arról, hogy szülőföldön való megmaradás, az állampolgárság megadásával gyakorlatilag kontrollálhatatlan az elvándorlás mértéke.
  Véleményem szerint is a béremelés lenne a megoldás.

Leave A Reply