Nyolc német reptéren sztrájkolnak kedden

0

Nyolc németországi nemzetközi repülőtéren tartanak sztrájkot kedden a biztonsági szolgálatok dolgozói. Frankfurt és Hamburg mellett Münchenben, Hannoverben, Brémában, Drezdában, Lipcsében és Erfurtban is komoly fennakadásokra kell számítani.

A németországi szolgáltató szektor szakszervezeti szövetsége (Verdi) korábban úgy tervezte, hogy a frankfurti és a hamburgi repülőtéren folytatja az előző héten kezdett sztrájksorozatot.

Közleményében kiemelte, hogy az immár nyolc repülőtérre kiterjedő munkabeszüntetés „nagyon erősen korlátozhatja” a légi közlekedést. A sztrájk egész napos lesz, de régiónként eltérő időben kezdődik.

KÜLFÖLDI MUNKÁK A HATÁRÁTKELŐN

A sztrájk nagyjából 220 ezer utazót érint és a repülőtér-üzemeltető vállalkozások szövetsége (ADV) szerint „az egész német légiközlekedési hálózatot megbéníthatja”.

Frankfurtban, a legnagyobb németországi repülőtéren például a keddre tervezett 1200 járat közül 470-et előre töröltek.

A Verdi egységesen 20 eurós (6420 forint) bruttó órabért akar kiharcolni az utasokat, a teherszállító járatok rakományát és a légitársaságok személyzetét ellenőrző cégek dolgozóinak, országszerte 23 ezer munkavállalónak. A szakszervezet és a BDLS bértárgyalásán eddig négy fordulót tartottak, rendre eredménytelenül.

A dolgozók sztrájksorozata hétfőn kezdődött, munkabeszüntetést tartottak a berlini nemzetközi repülőtereken (Tegel, Schönefeld), a düsseldorfi, a köln-bonni és a stuttgarti repülőtéren. A sztrájkok miatt hatszáznál is több járatot kellett törölni.

Korlátoznák az orvosok elvándorlását

Share.

About Author

Leave A Reply