Német és magyar kórházi élmények

0

Ma kivételesen két rövid történet következik. Ami összeköti őket, hogy mindkettő két országban játszódik, Magyarországon és Németországban és kórházi élményeket hasonlít össze.

Rita története voltaképpen viszonylag egyszerű mind Magyarországon, mint Németországban, de a körülmények sokat elárulnak a különbségekről.

„Turistaként fizettem volna egy ilyen szobáért”

„Magyarországon az ujjamat kellett operálni, és a János Kórházba utaltak be. Itt egy olyan kórterembe kerültem, amely kicsi volt, négyen feküdtünk benne, voltak köztük ágytálazott, járni nem tudó betegek.

Nem vagyok kényes az ételre, de az ebéd, amit kaptunk, az szörnyű volt. Szerencsére én tudtam járni, ezért le tudtam menni a boltba. Fájdalomcsillapítót infúzióban legalább kaptam.

Hétfőn mentem be a kórházba, és szerdára volt betervezve a műtét, de késő este kérdeztek, hogy ettem-e, mert mégis kedd hajnalban műtenének. Mondtam, hogy hát ettem, nem ez volt a terv, de ettől még megműtöttek.

A műtét maga sikerült, nincs baja az ujjamnak. Természetesen hálapénzt kellett fizetnem mindezért. Pár napot töltöttem a kórházban, máig visszatérő rossz emlék volt.

Németországban az orromat kellett műteni, egy kis város kórházába kerültem. A szülészeten kaptam egy szobát, mert éppen szabad volt. Egyedül voltam egy olyan kétágyas szobában, amelyben volt tablet az ágy felett, saját zuhanyzója volt.

Turistaként fizettem volna egy ilyen szobáért napi kb. ötven eurót. Állami biztosítással is ingyen kaptam. Az ételre nem emlékszem, tehát rendben volt. Pár napot töltöttem a kórházban, különösebb trauma nélkül.”

„Elvettek az életemből egy évet”

A második történet Lóránté, akinek elég komoly problémái voltak, melyekre Magyarországon nem nagyon sikerült megoldást találni. Aztán jött egy németországi út…

„Hatvanhét éves vagyok, Zala megyében élek. 2017-ben bélfájdalmakkal felkerestem az ügyeletet. A doktornő panaszaim alapján 5 perc alatt diagnosztizált, vastagbélgyulladás.

Elmentem magánúton egy gasztroenterológushoz, és panaszaimat elmondva kértem tükrözést. Találtak egy daganatot, amelyet kicsíptek, azt mondták, időben jöttem, ezzel nem lesz probléma.

Írt fel a doktor Kreont és Progastro emésztésjavítót, bélflóra növelőt. Állapotom nem javult, erős fájdalmaim voltak.

Kutakodtam a neten, mitől fájhat. Leírás: ha a bélben pangó széklet nem tud távozni, megreked az öblökben, baktériumok elszaporodhatnak, gyulladás alakul ki. Súlyos esetben a bélfal kilukadhat.

Olvastam, segíthet a beöntés, béltisztítás. És valóban, távozott a megrekedt anyag, egy-két hétig nem fájt, majd újra kezdődött, Gasztroenterológus, öt perc vizsgálat, elmondtam mivel segítek magamon.

Legalább meg van oldva, ez volt a válasz. Kreon helyett Progastro. Ez tartott egy évig, béltisztítás itthon, javulás, és kezdődött elölről minden.

Volt egy hétvégém, ami kimondottan erős fájdalommal járt, bementem a sürgősségire. Három óra várakozás, 5 perc vizsgálat, kezelést nem igényel.

Tavaly augusztusba meglátogattam gyermekemet Németországban. Kint voltam egy hónapig. Elfelejtettem kivinni a béltisztító (beöntő) alkalmatosságom. Előjött a bélfájdalmam. Amikor már nem bírtam tovább, bevittek a helyi sürgősségire.

Adatkitöltés, 5 perc várakozás. Kikérdezés és tetőtől talpig átvizsgálás. Utána ultrahang. Itthon is voltam, ami itthon max. 15 perc, és nem találtak semmit. Kint több mint egy óra, plusz vérvétel. Az orvos nagyon részletes volt.

Micsoda különbség az itthoni és a kinti közt mind emberi, mind technikai szinten! Diagnózis: vastagbélgyulladás, diverticulum, májzsír.

Itthon nem találtak semmit, 4 orvos 4 diagnózis. És elvettek az életemből több mint egy évet a szenvedés miatt.

Írt fel a német doki Salofalk granulátumot, elkezdtem szedni, és egy hét után már alig volt fájdalmam. Másfél hónap alatt tünetmentes lettem. A mai napig egészséges vagyok.”

Jobb a cseh kórház, mint a magyar?

Share.

About Author

Leave A Reply