Nem túl jó külföldinek lenni Japánban

1

Jelentősen megnőtt a külföldiekkel szembeni hátrányos megkülönböztetések száma az elmúlt években Japánban – derült ki a japán igazságügyi minisztérium felméréséből.

A lakhatást kereső külföldiek csaknem 40 százaléka mondta azt a felmérésben, hogy származása miatt utasították el kérelmét, és az elmúlt öt évben Japánban állást kereső külföldiek mintegy negyede jelölte meg ezt felvétele elutasításának okaként.

A jelenség egyre nagyobb méreteket ölt annak következtében, hogy az elmúlt időszakban rekordot döntött a Tokióban dolgozó és tartózkodó külföldiek száma a 2020-ben a japán fővárosban megrendezendő nyári olimpiai játékok közeledtével.

A bevándorlás ugyanakkor továbbra is kényes téma marad egy olyan országban, amelyet alapvetően a kulturális homogenitás jellemez, és ahol a külföldiek az össznépességnek kevesebb mint két százalékát teszik ki.

Mindemellett az igazságügyi minisztérium indoklása szerint a jelenség feltárásával igyekszik elejét venni a hasonló jellegű társadalmi igazságtalanságoknak és megvédeni az azokat elszenvedők jogait.

A felmérést tavaly november és december folyamán végezte a helyi emberi jogokkal kapcsolatos oktatásért és képzésért felelős központ a tárca megbízásából. A kutatás 4252 résztvevővel zajlott, akiknek több mint 40 százaléka már több mint egy évtizede él Japánban.

Az elmúlt öt évben munkát kereső külföldi állampolgárok megkérdezésével készült felmérésben 2788-an vettek részt. Mintegy 20 százalékuk mondta azt, hogy ugyanazért a munkáért kevesebb fizetést kapott, mint japán kollégái.

Tizenhét százalékuk mondta azt, hogy származása miatt nem számíthat előléptetésre. 13 százalékuk pedig japán munkatársaiéhoz képest rosszabb munkakörülményekről, hosszabb munkaidőről és kevesebb szabadnapról számolt be.

Az igazságügyi minisztérium márciusban közzétett adatai szerint tavaly megnőtt a külföldiekkel szembeni visszaélések száma. Az erre felhozott példa szerint számos cég megtagadta külföldi gyakornokaitól bérük kifizetését.

A válaszadók körülbelül 30 százaléka számolt be arról, hogy alkalmanként vagy rendszeresen éri szóbeli támadás vagy hátrányos megkülönböztetés.

Share.

About Author

1 hozzászólás

Leave A Reply