„Nem a német bérszínvonallal kell versenyezni”

0

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) elnöke szerint lassul az elvándorlás, de szó sincs arról, hogy akkora béreket kellene máris fizetni, mint mondjuk Ausztriában vagy Németországban.

Tolnay Tibor szerint a magyar vállalkozások is azt tapasztalják, hogy az utóbbi időszakban lassult az elvándorlás, miközben egyre több cég próbálja meg hazacsábítani a szakképzett dolgozókat.

A VOSZ elnöke egy húsüzem konkrét példáját hozta fel, ahol a tulajdonos kénytelen volt megfizetni a Németországban dolgozó henteseket, hiszen különben nem tudta volna beindítani a vállalkozást.

KÜLFÖLDI MUNKALEHETŐSÉGEK EGY HELYEN

Tolnay Tibor szerint ugyanakkor nem kell versenyezni a német bérekkel: “Akkora fizetést kell adni, ami itthon elegendő egy jobb életszínvonal fenntartásához. Itthon a megélhetés költsége más, mint Nyugaton. Ezért szó sincs arról, hogy pont olyan összeget kell fizetni, mint kint”.

“Annyit azonban megjegyeznék, hogy a versenyszférában a piacnak kell alakítania a béreket. Amit viszont a piac nem tud befolyásolni, az az, hogy a béreket terhelő elvonások még mindig magasak Magyarországon” – tette hozzá a VOSZ elnöke a Magyar Időknek adott interjúban.

Jelenleg ugyanis egy 100 forintos bér a munkaadónak 122 forintba kerül, ám ebből a munkavállaló csak 65 forintot kap kézhez, amin a vállalkozók szerint változtatni kellene.

Földönkívüliként Magyarországon

(Fotó: pixabay.com/samjok5)

Share.

About Author

Leave A Reply