Nem meggazdagodni jössz ide

0

Szervezetlenség, lassúság, nagy érzelmek, a problémákkal való szembenézés hiánya – nagyjából erre számíthatunk az olaszoktól, ha nem csak nyaralni, hanem tartósan élni megyünk Itáliába. Legalábbis az ausztrál Diana szerint.

„Sydney-ből költöztem át, már hat éve élek Olaszországban. Ha Nagy-Britanniából vagy Ausztráliából érkezel, ahol a törvény valóban úgy működik, ahogy kellene, akkor Olaszország sokkolni, frusztrálni és fárasztani fog.

Még az olaszoknak is nehéz kitalálni, hogy egyes folyamatok miként működnek, mire vonatkozik néhány törvény, milyen jogok illetik meg őket – semmi sem világos. Igaz, hogy minden attól függ, éppen ki ül az információs pultnál az adott napon.

Ha eltekintünk attól, ahogyan az országban mennek a dolgok – ami egy cirkusz -, és ennek állampolgárokra gyakorolt hatásától, akkor ez egy jó hely. Az emberek segítőkészek és barátságosak. Kíváncsiak, nyitottak, vannak, akik meghívnak az otthonukba és rögtön családtagként kezelnek.

A minőségi ételek kiválóak. A piacokon friss és relatív olcsó termékek széles választéka vár. Mindenki könnyen friss áruhoz juthat, nemcsak az elit vagy a yuppie-k.

Az olaszok mesterei a szabadidő eltöltésének. Az utazás az országon belül könnyű és megfizethető, vonattal szinte bárhova el lehet jutni, a belföldi repülőjáratok is olcsók és az autómegosztás is jól működik.

KÖVESS MINKET A YOUTUBE-ON IS!!

A nagy turista nevezetességek, mint Róma, Velence és Nápoly mellett szinte mindenhol rejtett kincsek várják az embert, saját hagyományokkal, ételekkel és sajátosságokkal, helyek, ahol mintha megállt volna az idő. Bármelyik városba érkezve jó ételeket, nyugodt embereket, gyönyörű épületeket lehet találni, és a főtéren le lehet ülni egy kávéra és csak nézni az olaszok élik az életüket.

Nyáron érdemes a tengerpart felé venni az irányt és éttermekben enni (olcsó lehetőségeket is ki lehet fogni). Augusztusban szinte egész Olaszország szabadságra megy. Télen pedig az Alpokba kirándulnak, hogy síeljenek egyet.

Olaszokkal dolgozni kissé kaotikus. Szervezetlenség, lassúság, nagy érzelmek, a problémákkal való szembenézés hiánya – ez teljesen az ellentéte annak, amit az angolszász kultúrában meg lehet szokni.

Számítsunk arra, hogy az olaszok késnek a megbeszélésekről, az utolsó pillanatban fejezik be a projekteket, a kritikát személyes sértésnek veszik, a problémákat nem közvetlenül az érintettel beszélik meg.

Szeretnek beszélni, de hiába próbálunk azzal trükközni, hogy megdicsérjük a kinézetüket, vagy beszélgetünk arról, hogy mit főztünk, mielőtt a komolyabb témákra terelnénk a szót, az első pont után dugába dől a terv. A jó hír viszont az, hogy kreatív emberek, akik nagyszerű dolgokat tudnak összehozni, igaz, az utolsó pillanatban.

Nem tudok minden iparágról beszélni, de az ételekkel, divattal és dizájnnal kapcsolatos kreatív területeken vannak üres állások, de persze a fizetés nem olyan jó, mint Ausztráliában, Nagy-Britanniában, vagy néhány más európai országban.

Persze senki sem azért jön ide, hogy gazdag legyen és keményen dolgozzon. Azért választják Olaszországot, mert ha nem is vagy gazdag, élvezheted az élet egyszerű örömeit, a vasárnapi családi ebédeket, az esti borozgatást a barátokkal, a tengerparti nyaralásokat vagy csak egy finom capuccinót és brióst reggel anélkül, hogy rohannál. Nem tudom, másnál mi a helyzet, de ez nekem elég.”

Különbségek az olasz észak és dél között

Share.

About Author

Leave A Reply