„Nem bízik már senki abban, hogy jobb lesz”

1

Dr. Kovács Tamás szülész-nőgyógyász több, mint 6 éve él és dolgozik külföldön, néhány éve Brüsszelben, ahol kórházi munkája mellett saját praxisa is van.

Rendelőjének ajtajára magyarul is ki van írva a foglalkozása, mert úgy tapasztalta, a belga fővárosban élő magyaroknak fontos, hogy magyarul tudják megbeszélni a problémájukat ezen a különleges orvosi területen.

Nagyon sok kelet-európai páciense van, azért is, mert rengeteg erdélyi magyar él Brüsszelben akár vegyesházasságban. De most már megjelentek nála a helyi flamandok is. Az ő egyik előnye, hogy beszél hollandul, ami általában nem jellemző.

A belga egészségügyi rendszer korrekt és átlátható, emberséges körülményeket és magas színvonalú ellátást biztosít – mondta Tamás.

Közel 1000 külföldi állásajánlat vár a Határátkelőn egyetlen kattintásra

„A különbséget az adja, hogy míg Magyarországon az elméleti felkészültség ugyanolyan, sőt, adott esetben mélyebb, mint Belgiumban vagy Hollandiában, addig itt teljesen mások az infrastrukturális és a financiális lehetőségek” – tette hozzá.

„Otthon meg van adva, hogy egy műtéthez hány csomag fonalat lehet használni. A műtősnő számolja a fonalat és figyelmeztet, hogy ne használja annyi fonalat, mert nincs több, és spórolnunk kell vele. Filléres tételről van szó… Addig itt azért szólnak rá az emberre eleinte, hogy miért nem azt használja, amire a legnagyobb szükség van” – mesélte a HírTV-nek.

„Nem is látszott remény arra, hogy a magyar egészségügy helyzete változzon, úgy gondoltam, egy próbát megér a dolog. Megértem, miért van Magyarországon hálapénz, de nagyon nem szeretem a kultúráját. Azért nehéz rajta változtatni, mert egy hosszú évtizedek alatt kialakult rendszer, és bármennyire is nem jó sem a betegnek, sem az orvosnak, senki sem akarja felkavarni az állóvizet” – vélte Tamás.

„Nem bízik már senki, a kollégák sem abban, hogy jobb lesz. Szükség lenne egy határozott, jól átgondolt szándékra, hogy ez nem mehet így tovább, és ezt nem lehet egy év alatt megcsinálni” – tette hozzá az orvos.

Eleinte csak azok a szakmák kezdték elhagyni Magyarországot, melyekben nem volt hálapénz, aztán egy idő után elindultak azok is, ahol igen. Szülész-nőgyógyászként utolsó magyarországi munkahelyén ő volt az első, aki külföldre ment, azóta rengeteg kollégája követte Ausztriába, Svédországba és sok egyéb helyre.

Külföldre húz a zsebed, de nem találsz munkát? Keress és találj itt!

(Fotó: pixabay.com/DarkoStojanovic)

Share.

About Author

1 hozzászólás

 1. Az áprilisi fidesz győzelem után valószínűleg, menekülthullám fog kialakulni. szó szerint több 100e ember fog elmenekülni innét.Azok is akik eddig nem tervezték, mert rájöttek, hogy akik a 2010-2014-es hullámban dobbantottak, már jóval előbbre jutottak.
  A remény is elveszik, hogy itt valaha értelmesen fognak menni a dolgok.
  Ezek hülyére lopják magukat: lásd Kósa 80 éves anyja pont most vett egy disznófarmot, amire pont most nyertek maximális támogatást..
  Milliárdokkal megtölt üres stadionok, és sport létesítmények.
  AVH kategóriás ASZ
  Katasztrófa kórházak.
  https://index.hu/belfold/2018/01/05/extrem_forgalom_ev_elejen_a_szent_imre_korhazban/
  Vicc Oktatás, cigányosodás, vad korrupció, röhej ingatlan árak.
  A vidék már most is egy katasztrófa….és még mindig nem kapcsolnak, hogy arra nincs már ember, hogy sóval behintsék ezt a pöcegödröt.
  Itt ha a fidesz nyer megint, itt keresztet vethet a fideszes is magára, mert az elmenekülő emberek miatt összefog omlani az a harmatgyenge gazdaság, kórház, nyugdíj, oktatás, szolgáltatás, ipar is ami eddig volt.

Leave A Reply