„Nem a mi döntésünk nemzetietlen, hanem a kormányé”

0

Takács Károly Svédországba költözik és viszi magával az elnyert uniós támogatást, valamint több munkatársát is. A kapcsolathálózat-kutató azt mondja, elege lett a Magyar Tudományos Akadémia elleni támadásokból és a magyarországi politikai légkörből.

A szakterületén kiemelkedő kutatónak számító közgazdász-szociológus Groningenben PhD-zett, jelenleg a Budapesti Corvinus Egyetem docense és az MTA szenior kutatója.

Takács Károly alapította 2010-ben a RECENS Kapcsolatháló- és Oktatáskutató Központot, ahol most 32-en dolgoznak. 2014-ben elnyerte a legnagyobb európai kutatási projektet, az Európai Kutatási Tanács (ERC) kétmillió eurós támogatását. Ezt viszi most át Svédországba, a Linköpingi Egyetemre.

Hogy miért? Mert szerinte Magyarországon súlyosan megsértik a kutatói szabadságot, elüldözik a CEU-t, gender szakokat tiltanak be – általában a kormány beavatkozik a tudomány ügyeibe.

„Mélyen érintett, hogy a mi kutatócsoportunk tagjai is rákerültek a Figyelő listájára. Túl lehetett volna ezen lépni, de ha ebbe az irányba fejlődik az ország, az nekünk csak rossz lehet” – fogalmazott Takács Károly az Indexnek adott interjúban.

„Az igazodás más formáit is látom magam körül. Aki mindenképpen Magyarországon szeretne kutatni, az a kivonulás-tiltakozás-hűség háromszögében valamennyit tiltakozhat ugyan, de összességében be kell illeszkednie ebbe a rendszerbe” – tette hozzá.

KÖVESD A HATÁRÁTKELŐT A YOUTUBE-ON IS!!

Elmondta, hogy a svédországi ajánlat neki szakmai előrelépés is, hiszen a befogadó intézmény igazán világszínvonalú. Emellett azonban politikai motivációja is van. A legtöbb kutató, aki elmegy, nem megfutamodik, hanem egyszerűen kap egy jobb ajánlatot – fogalmazott Takács Károly.

Szerinte a külföldre költöző kutatók (akik között ERC-nyertesek, Lendület-nyertesek, befutottak és fiatalabbak is vannak) esetében magánéleti ok is szerepet játszik, de olyan is előfordul, hogy régóta kínálgatják egy állással, amit idáig visszautasított, mert szeretne Magyarországon élni, de most elfogadta.

„Én is reménykedem abban, hogy lesz még olyan kutatási környezet Magyarországon, ahová érdemes lesz visszatérni. Nem vágom el a szálakat” – mondta a kutató, akivel négy kollégája is költözik a skandináv országba, míg a csoport többi tagja marad Magyarországon.

„Mindenkinek a saját döntése, ha távozni szeretne. Azt gondolom, hogy nem a mi döntésünk a nemzetietlen, hanem azé a kormányé, amely az Akadémiát, a magyar nemzeti értékek egyik legfontosabb képviselőjét helyezi a partvonalra. Ez a nemzetietlen dolog szerintem” – hangsúlyozta Takács Károly, akivel a teljes interjút itt olvashatjátok el.

„Nyugaton járva megtelik a tüdőnk szabad levegővel”

(Fotó: Mikael Sönne)

Share.

About Author

Leave A Reply