Nehéz itt barátokat szerezni

0

Barátokat szerezni határátkelőként sehol sem kifejezetten könnyű, nincs ez másként Olaszországban sem, pedig az olaszok nagyon kedvesek tudnak lenni. Legalábbis ez a lengyel Paula tapasztalata, aki több mint egy évet ott élve sem tudott komoly barátságot kialakítani.

„Nagyjából 15 hónapot éltem Olaszországban. Nem vagyok benne biztos, hogy ez elég ítéletet hozni, de össze tudom hasonlítani a más – angol, francia, kínai, lengyel – tapasztalataimmal.

Először is, az időjárásról. Rómában élek, a tél még elviselhető, de a nyár igazán gyilkos. Mindent egybevéve ez egy nagy pozitívum.

Az olasz ételek fantasztikusak, bár az üzletekben a kínálat eléggé korlátozott, más országokéval összehasonlítva. Angliában a Waitrose-ben, Wholefoodsban, M&S-ben a legjobb vásárolni, és tényleg bármit megtalálsz. Olaszországban viszont friss és több a GMO-mentes termék.

Ha nem beszéled a nyelvet, akkor nehéz boldogulni. Például az önkormányzatnál intézkedni alap olasztudás nélkül igazi rémálom.

KÖVESD A HATÁRÁTKELŐT A YOUTUBE-ON IS!!

Sok ember van Olaszországban, aki mérges lesz, ha angolul szólsz hozzájuk, szerintem a büszkeségük miatt, azért, mert butának érzik magukat, ha nem tudnak válaszolni. Az olasz ugyanakkor egy elég könnyen megérthető nyelv, gyorsan meg lehet tanulni.

Barátokat szerezni nehéz, főleg más országokhoz viszonyítva. A legtöbb időmet a kollégáimmal töltöm, akik szintén külföldiek, és hasonló tapasztalatuk van. Mindannyian nehezen szerzünk új barátokat itt. Többször próbáltam férfi barátra szert tenni, de gyorsan eltűnnek, amint kiderül, hogy csak barátkozni szeretnék.

Ugyanakkor az olaszok tudnak a legkedvesebbek lenni a világon. Találkoztam nagylelkű és tiszta szívű emberekkel, olyanokkal, akik máshol nincsenek. Ugyanakkor vannak csúnya olaszok is, és rájuk is örökké emlékezni fogunk.

Összességében nem annyira udvariasak, mint a britek. Például ha le akarsz szállni a metróról, azzal senki sem törődik, nem áll félre, csak tolakodna be.

A karrierlehetőségek nagyon korlátozottak, és emiatt nem fogsz annyi külföldi munkavállalóval találkozni, mint más helyeken.

A szabadidő eltöltésére rengeteg lehetőség van, főleg nyáron. Érdemes autót bérelni és elmenni a tengerpartra, vagy egy hétvégét tölteni Positanóban vagy Nápolyban. A briteknél inkább a pubba járás kultúrája volt meg, ami számomra nem volt annyira vonzó.

Az emberek szeretnek beszélni, néha csak azért, beszélnek, hogy beszéljenek. Nagyon kitárulkozók, de nem olyan jó hallgatóság.

Összességében jól éreztem magam Olaszországban. Jobb is lehetett volna, ha jobban beszélem a nyelvet. Nagy-Britanniát szervezettebbnek találom és a karrierlehetőségek is jobbak. Hiányzik Olaszország, és szívesen töltenék több időt ott, de nem biztos, hogy hosszú távon el tudom képzelni az életemet ott.”

Miért lettek pesszimisták az olaszok?

(Fotó: pixabay.com/kirkandmimi)

Share.

About Author

Leave A Reply