„Néha úgy érzem, maradnék, néha mennék, amint lehet”

0

A Világbank legfrissebb jelentése szerint Észak-Macedóniában, Bosznia-Hercegovinában és Moldovában tízből hét képzett fiatal külföldön képzeli el a jövőjét.

Martin Galevszki Cambridge-ben szerzett mesterfokozatot, majd Oxfordban phd-zett. Bár tanulmányai után hazatért, sokszor felmerül benne, hogy el kellene mennie.

„Néha úgy érzem, itt akarok maradni, hogy itt kamatoztassam mindazt, amit külföldön tanultam, máskor úgy érzem, elmegyek, amint lehet” – mondta a Euronewsnak.

HATÁRÁTKELŐ A
YOUTUBE-ON
ÉS A SPOTIFY-ON IS!

„Az én végzettségemmel elég jól meg lehet lenni, jól keresek, inkább a tágabb társadalmi-kulturális környezet az, ami miatt mehetnékem van. Az állandó politikai és korrupciós botrányok, a jogállamiság hiánya, a rossz egészségügy és oktatás miatt – vagy éppen azért, mert Európa egyik legszennyezettebb városában élek” – tette hozzá Martin.

Nyilván a kormány is rájött, hogy ez meglehetősen veszélyes tendencia, éppen ezért több pénzt próbál áldozni ifjúsági programokra.

Felmérések szerint az észak-macedón fiatalok 80 százaléka gondolja azt, hogy az ország európai integrációja új lehetőségeket jelentene a számukra, de az Európai Bizottság már kilencszer halasztotta el a csatlakozási tárgyalások megkezdését.

Egyre több a külföldi diák Magyarországon

Share.

About Author

Leave A Reply