„Ne dühből költözz külföldre”

0

Mezei Virág 18 éve él Hollandiában, volt karriertanácsadó, dolgozott vevőszolgálaton, stratégiai tervezésen, aztán egy idő után úgy érezte, váltania kell. Így lett coach, munkája során a külföldön élőknek nyújt segítséget. A Hollandokk oldal készített vele interjút, ebből idézek pár érdekes részt.

„A célcsoport azok az ember vagy családok, akik fontosnak érzik célok kitűzését és elérését és ebben segítségre van szükségük. Egy pár konkrét példa: ha külföldre költöznél de nem tudod, hogy kezdj bele és hogyan vidd véghez terveidet félelem nélkül; ha tudod, hogy többre vagy képes, de valami visszatart; ha a partnered munkája miatt költöztetek külföldre és nem találod a helyed. (…)

Mindenki másképp éli meg a változásokat, így nehéz összeállítani egy olyan listát, ami mindenkire egyaránt érvényes. Készítettem egy online felmérést többszáz Hollandiában élő külföldivel, amiből egyértelműen kitűnik, hogy sokan ugyanazokkal a kihívásokkal küzdenek: a család és régi barátok hiánya, új barátságok kötése, magány, nyelvi akadályok.

Ezekre a kihívásokra kell megoldást találni, illetve elfogadni, hogy ez bekövetkezhet. (…)

KÜLFÖLDRE KÖLTÖZNÉL? KATT IDE!

A Brexit hatásaként egyre többen jönnének Hollandiába. Szerintem Hollandia egy nagyon élhető ország, ahol ha szeretsz dolgozni, nyitott vagy és hajlandó vagy beilleszkedni, akkor minden esély megvan rá hogy jól érezd magad. (…)

A legfontosabb a pozitív hozzáállás, mentalitás. Ezen felül egy pár praktikus tipp: tudd, hogy mit akarsz elérni; ismerd önmagad; legyél nyitott új élményekre és új barátságokra; készülj fel arra, hogy a szürke hétköznapok minden országban megtalálnak; legyen egy B terved is, ami segít abban, hogy nyugodtabban vágj bele egy külföldi kalandba.

Azoknak, akik most gondolkodnak a határátkelésen azt tanácsolom, hogy ne dühből, vagy végső elkeseredésből költözzenek külföldre. Ideális esetben konkrét állás tudatában költözz ki, de ha ez nincs meg akkor legyen elég spórolt pénzed, amiből az első 4-6 hónapban meg tudsz élni, abban az esetben, ha nem találnál addig munkát. Az is nagyon fontos, hogy legyél felkészülve mentálisan.”

Magát az interjút itt olvashatjátok el.

Au pairként Hollandiában

Share.

About Author

Leave A Reply