Naponta 400 ember tűnt el

0

Folyamatosan csökken Spanyolország népessége, aminek egészen érdekes oka van: egyre kevesebb a határátkelő az országban, elsősorban a rossz gazdasági helyzet miatt.

Spanyolország lélekszáma 2012 óta folyamatosan csökken, olyannyira, hogy a legfrissebb adatok szerint közel 150 ezerrel kevesebben élnek az ibériai országban, mint egy évvel korábban.

A spanyol statisztikai hivatal szerint 2015 január elsején 46 millió 624 ezer ember élt az országban, ami azt jelenti, hogy 2014-ben naponta 400 ember „tűnt el”, aminek legfőbb oka a külföldiek drámaian csökkenő száma.

Egy év alatt ugyanis közel 300 ezer külföldi hagyta ott Spanyolországot, ez már a negyedik év volt sorozatban, hogy csökkent a határátkelők száma, persze még ennek ellenére is a lakosság 10 százalékát teszik ki – írja az El País.

A helyzet persze ennél kicsit bonyolultabb, hiszen a külföldiek eltűnésének több oka is van: akadnak, akik hazaköltöznek, mások továbbállnak egy másik országba és elég szép számmal vannak olyanok is (több mint 200 ezren egy év alatt), akik megszerzik az állampolgárságot.

Spanyolországban egyébként 4,7 millió külföldi él, ezek közül 2,6 millió az Európai Unión kívülről érkezett, az ő számuk egyébként egy év alatt 377 ezerrel csökkent. Érdekes módon az EU-tagállamokból viszont szívesebben költöznek Hispániába, az ő számuk 82 ezerrel nőtt.

A külföldiek között a románok és a marokkóiak vannak a legtöbben, ők adják a más országból érkezettek egynegyedét.

(Fotó: flickr.com/Daniel)

Share.

About Author

Leave A Reply