Nagyon megdrágult az ingatlanbérlés Ausztriában

0

Kezdjük a jó hírrel: Burgenlandban a legolcsóbb a lakásbérlés Ausztriában. A rossz hír viszont az, hogy az elmúlt években jelentősen drágult az ingatlan bérlése az országban az osztrák statisztikai hivatal friss adatai szerint.

Az emelkedés folyamatos, tavaly átlagosan már 12,2 százalékkal többet kellett fizetni a bérbevevőnek egy ingatlanért, mint 2016-ban. Egyáltalán nem mellékesen az infláció ugyanezen időszakban 7,3 százalék volt, ami közel 5 százalékpontos eltérés.

Mindez úgy is igaz, hogy tavaly a járvány (illetve az annak következtében megszűnő munkahelyek) miatt sok bérlakás lett üres, érdekes módon ezt nem követte az árak csökkenése, mert a tulajdonosok inkább várnak Nagy Zoltán ingatlanszakértő szerint.

Elmentek a külföldiek

„Rengeteg olyan bérlőnk mondta fel a bérleményét, aki nem tudta azt fizetni. Főleg a külföldi (német, magyar, olasz, szlovák, cseh) bérlőink esetén éreztük ezt meg. A szórakoztató- és vendéglátóiparban dolgozó külföldiek szinte kivétel nélküól mind felmondták a bérlakásukat” – mondta az osztrák közszolgálati ORF-nek Nagy Zoltán.

Ráadásul még most sem indult be a piac, jellemzően csak a nagyon piaci ár alatt kínált ingatlanokat veszik ki.

„A rövid távú bérlésre szánt lakások (jellemzően Airbnb) esetén látjuk azt, hogy sok régi építésű ingatlan jelent meg újra a piacon. Ezekre az 1945 előtt épült lakásokra ugye Ausztriában szabályozott bérleti díjak vonatkoznak, tehát gyorsan el is keltek” – hangsúlyozta a szakértő.

„Akik nem tudták fizetni a bérleti díjakat, azok felmondták a szerződésüket, bérleti díjcsökkentésre nem nagyon volt a mi praxisunkban példa” – tette hozzá Nagy Zoltán.

Mindenesetre tavaly az Osztrák Statisztikai hivatal szerint az átlagos bérleti díj 8,30 euró (új építésű ingatlanoknál 10,8 euró) volt négyzetméterenként havonta. Nyilván nem függetlenül attól, hogy a lakosság létszáma az elmúlt tíz évben 560 ezer fővel nőtt.

Burgenland a sor végén, de ez ebben az esetben jó hír

A legtöbbet Salzburgban (ebben az esetben a tartományról van szó) kell fizetni átlagosan az ingatlanokért, működési költségekkel együtt 9,90 eurót négyzetméterenként, majd Vorarlberg (9,60 euró) és Tirol (9,20 euró) következik.

A lista túlsó végén Burgenland található, ahol már négyzetméterenként 6,40 euróért bérelhetünk, míg Bécsben (ahol az ORF szerint a bérlakások aránya különösen magas), a bérleti díjak a működési költségekkel együtt átlagosan 8,60 eurót tettek ki.

A közszolgálati oldal szerint az átlagos nettó bérleti díj országos szinten az önkormányzati lakásokban havonta és négyzetméterenként 4,60 euró, a szövetkezeti lakásoké 5,40 euró, az egyéb vagy magán főbérleti lakásokban pedig 7,50 euró volt.

Öt dolog, amire figyeljünk külföldi lakásbérlésnél

(Fotó: pixabay.com/elias_noessing)

Share.

About Author

Leave A Reply