Nagyon durva a helyzet Ausztriában

0

Stájerországban és Karintiában kritikus a helyzet, rengeteg hó és eső esett, egy ember meg is halt, többen megsérültek a földcsuszamlások és a lezúduló kőlavinák miatt. Ráadásul kedden újabb havazás jöhet.

A karintiai Bad Kleinkirchheimben egy lakóházat talált el a kőlavina; a lezúduló nagy mennyiségű kő az épület egy részét leszakította. A benne lakó 79 éves férfi életét vesztette. A lavinaveszély miatt a szomszédos házakból kiköltöztették a lakókat.

A Salzburg tartománybeli Bad Gasteinben pedig éjszaka zúdult kőlavina egy lakóházra; magával sodorta az épületet, melynek maradványai egy alacsonyabban fekvő házra zúdultak. A két épületben egy-egy nő lakott; őket a tűzoltók szabadították ki a romok alól.

HATÁRÁTKELŐ A
YOUTUBE-ON
ÉS A SPOTIFY-ON IS!

A Stájerországban található Stadl-Predlitz településen hétfőre virradóra a fenyegető földcsuszamlások és a nagy mennyiségű talajvíz miatt ötven embernek kellett elhagynia otthonát. A körzetet katasztrófaterületté nyilvánították.

Stájerország Murau kerületében múlt szerdán vált kritikussá a helyzet, a kidőlt fák villanyvezetékeket szakítottak le, így háztartások maradtak áram nélkül. Stadl-Predlitzben és környékén a tűzoltók 36 órán át megszakítás nélkül teljesítettek szolgálatot, hogy felszámolják a károkat.

Kelet-Tirolban továbbra is feszült a helyzet az elmúlt napokban lehullott nagy mennyiségű csapadék miatt; hétfőn még 1.900 háztartás volt áram nélkül. Helikopterekkel mérték fel a károkat, és tisztították meg a fák ágat a rájuk nehezedő hótól; az iskolák egy részében pedig folytatódott a tanítás.

Ausztria nyugati és déli részében több szakaszon nem közlekedtek a távolsági, illetve a helyi vonatok. A Mallnitz és Böckstein közötti alagutat lavinaveszély miatt lezárták az autóforgalom elől.

A meteorológiai szolgálat havazást jósolt Ausztria déli részében, szerdától várhatóan enyhül az idő. Az elmúlt három napban Karintia északi, Tirol déli, valamint Salzburg tartomány déli részében helyenként két-háromszáz milliméteres csapadék is felhalmozódott; ekkora mennyiségű csapadék Lienz térségében például csak fél évszázadonként fordul elő.

Osztrák matek, magyar matek avagy hol éri meg jobban

Share.

About Author

Leave A Reply