Nagyon bejött a cseheknek az EU

0

Komoly életszínvonal-emelkedéssel járt Csehországban az Európai Uniós tagság az elmúlt másfél évtizedben. Igaz, az árak is megugrottak. Munkanélküliség szinte nincs.

Az Eurostat legfrissebb felmérése szerint nagyarányú életszínvonal-emelkedés történt Csehországban a 2004-es uniós csatlakozás óta. Az akkori adatokhoz képest a csehek 14 százalékponttal élnek jobban.

KÖVESD A HATÁRÁTKELŐT A YOUTUBE-ON IS!!

Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy az árak közelebb állnak az uniós átlaghoz, mint a bérek. Az országban 80 százalékos a foglalkoztatottság, ami azt jelenti, hogy az Európai Unión belül már második éve ott a legkevesebb a munkanélküli.

Egyes szektorokban (ilyen például Magyarországhoz hasonlóan az építőipar) már a munkaerőhiány okozza a legnagyobb problémát. Ebből következik, hogy egy korábbi elemzés szerint a cseh főváros például már képtelen lesz tovább fejlődni külföldi munkaerő híján.

Prága tervezési és fejlesztési intézetének (IPR) tanulmánya szerint a rendelkezésre álló cseh munkaerő már nem tudja kielégíteni a munkaadók szükségleteit, ezért az űrt külföldi munkaerő behozatalával kell betölteni.

A külföldi állampolgárok Prága számára legalábbis középtávon nélkülözhetetlen munkaerőforrássá váltak. Érdekesség, hogy a külföldiek leginkább az építőiparban, a kereskedelemben és a vendéglátóiparban dolgoznak.

Prága tárt karokkal vár

(Fotó: pixabay.com/jenikmichal)

Share.

About Author

Leave A Reply