„Nagy katasztrófának kellene történnie ahhoz, hogy hazaköltözzünk”

2

Ha határátkelésről esik szó, akkor általában Ausztria, Németország, esetleg az Egyesült Királyság jut az ember eszébe, pedig egész sok magyar vállal munkát és költözik ki régiónk más országaiba. Például a csehekhez.

Közéjük tartozik Endre és felesége is, akik a csehországi Brünnben élnek immár két éve. Amikor kiköltöztek csak a felesége beszélt valamennyire oroszul, bár gyorsan kiderült, azzal sem mennek sokra.

De kezdjük az elején! Hogyan kerül egy magyar házaspár éppen Brünnbe? Nos, a történet eleje már-már szokásos: Magyarországon mindketten elveszítették a munkájukat és nem is találtak helyette másikat.

Endre felesége légkörfizikus kutató, hosszútávú időjárás-előrejelzési modellekkel foglalkozik, azt kutatja, milyen időjárás lesz Európában 100 év múlva.

Külföldre költöznél, de nincs munkád? Válogass a Határátkelőn!

Az ilyen speciális szakterületeken persze nem könnyű elhelyezkedni, a felesége is próbálkozott Magyarországon, de nem járt sikerrel. Végül talált két pályázatot, az egyik az Egyesült Államokba, Washington államba, a másik Brünnbe vezetett – végül utóbbit nyerte el.

„Az is számított, hogy így közelebb vagyunk Magyarországhoz. Az Egyesült Államokból egy évben egyszer tudsz hazalátogatni, innen gyakorlatilag minden hónapban hazamegyünk. Távolságban ugyanannyira vagyunk a családjainktól, mintha Miskolcon vagy Nyíregyházán dolgoznánk” – mondta Endre a HírTV műsorának.

Endre az IBM egyik legnagyobb kirendeltségénél kapott munkát, és így, hogy mindketten dolgoznak, megengedhetik maguknak, hogy egy kényelmes lakást béreljenek, és azt sem kell nézi, melyik sajtot vegyék meg a boltban.

A hazatérés nem merült fel bennük. „Nagyon nagy katasztrófának kellene történnie ahhoz, hogy az elmúlt két évben kialakított életünket itt hagyjuk. Mondjuk ha megnyerném a lottó ötöst, akkor leköltöznék a Balaton partjára egy villába. De munkát vállalni nem Magyarországra mennék” – szögezte le.

Endre azt mondta, kifejezetten idegesíti a magyarországi hangulat, a politikai kampányok. „Nem azt kommunikálják a pártok, hogy mit teszünk értetek, hanem azt, hogy mit rontott el a másik. Amit nagyon hiányolok, az a kompromisszum” – fogalmazott.

Szerinte több embernek lenne motivációja hazatérni, ha hosszú távon lehetne tervezni, és nem csak a mának élés foglalkoztatná a magyarokat: „Az is jó lenne, ha pozitív üzeneteket is kapnának az emberek, nem csak negatívat” – utalt a pártkampányokra.

„Az emberek gondolkodása szépen lassan átvált negatívvá, és az ilyen helyről az ember ösztönösen próbál pozitívabb környezet felé mozdulni” – vélte Endre.

Szerinte a csehek élvezik az életet, a család az első, nem hajtják túl magukat. Magyarként ő teljesen más mentalitást képvisel a munkahelyén is, sokkal többet vár el magától, mint amennyit tőle elvárnak.

„Én mindig jól érzem magam magyarként, nem veszítem el a magyarság-tudatom attól, hogy más országban élek. Ugyanolyan magyarnak tartom magam, mintha otthon élnék mondjuk Pécsen vagy Szegeden” – hangsúlyozta.

Szívesen élnél külföldön, de nem találtál még munkát? Keress a Határátkelőn!

(Fotó: pixabay.com/Skitterphoto)

Share.

About Author

2 hozzászólás

 1. Amikor Bécs -> BP felé Hegyeshalomra beérkezik a RailJet, az osztrák kalauznő bemondja, h beérkeztünk a magyar határra. “Hegjeshálom” És valahogy kicsit elbizonytalanodik a hangja. Érzem a hangján, hogy itt valami teljesen kiszámíthatatlan terepre érkeztünk, egy Teljesen Más Világba.

  És igen. Tökig nyomja a féket a vonat 160 ról Nullára kétszer is, minden bokorban megáll a Railjet és késik x + kiszámíthatatlan percet… Bezzeg Pozsony felé. Ott SEHOL NEM ÁLL Meg a Railjet, 40 perc alatt ott vagy. Pozsony már szerintem Bécs külvárosa. Egy kis Zsebfőváros.

  Budapesten újra a döbbenet. Miért ázik be a Nyugati p.u.? Ott a tető rajta, mégis csöpög be mindenütt a víz. Miért omlik a vakolat lefelé? Miért nem védik az ÉRTÉKET, az épületek értékét Budapesten?
  A Nyugati aluljáróba miért folyik be a lépcsőn a víz? Hogy van ez itt megszervezve? Hogy hol a csomagmegőrző. A tábla rendszer direkt koszos és félig retro stílus, vagy csak úgy senki se le se tojja.
  Miért nincs rendes szép új tiszta táblán konzekvensen, hogy mi merre van? (És hogy mi mennyibe kerül)
  Mi folyik a Blaha Lujza téren az aluljáróban? Balkáni népcsoport készül valami fellépésre?
  Miért kell reggel 8 kor 35 percet várnom a bankban? Miért csak 1 ügyintéző, és 1 pénztáros van munkába állítva? Ott vártunk 9- 10 ember.
  Miért nem vállal senki se felelősséget ezekért? És a jövőért ki vállal itt felelősséget??!

  • U.i: röviden hozzáteszem: az osztrák politikusok is komolytalanok, felelőtlenek. 6 hónapja bejelentették: lesz Beschäftigungsbonus, 3 évre € 3 Mrd elengedik a LohnNebenkosten felét, ha vállalkozunk, és új munkahelyet nyújtunk.
   NA ezt ma törölte az új kormány! (ÖVP+FPÖ)
   Komolytalan banda.
   Elegem volt már ebből! Nem lehet itt se előre 3 évre se tervezni!!

Leave A Reply