Munkakeresés Németországban

0

Munkakeresés Németországban – mivel az ország egyike a legnépszerűbb célpontoknak a magyar határátkelők között, most induló sorozatunkban egy-egy részterületet próbálunk meg körüljárni és pár hasznos linkkel segíteni a tájékozódást. Kezdjük rögtön a megérkezéssel és a munkakereséssel!

Európai Uniós állampolgárként természetesen nem kell tartózkodási engedélyt kérnünk, ugyanakkor ha három hónapnál tovább tervezünk maradni (márpedig tervezünk, hiszen ezért indultunk el…), akkor 2013-ig hivatalos igazolást kellett kapnunk a tartózkodási jogról (ez volt a magyar fülnek és szemnek feldolgozhatatlan Freizügigkeitsbescheinigung).

A lakcímünket persze be kell jelenteni, itt érdemes az adott tartomány előírásairól külön is tájékozódni, de a lényeg, hogy jelentkezni kell a lakcímbejelentő hatóságnál (Rathaus), amely aztán továbbküldi papírunk az idegenrendészethez, amelytől majd megkapjuk az igazolást.

A németországi munkavállaláshoz természetesen uniós állampolgárként nem szükséges munkavállalási engedély. (Hiába evidencia, azért nem árt felhívni a figyelmet itt is: ha nem ismerjük a nyelvet legalább alapszinten, ne induljunk el, mert szinte kódolva van a sikertelenség.)

Munkakeresés Németországban: hol keressünk?

Aki a legnagyobbal akarja kezdeni, az a német munkaügyi szervezet oldalát válassza, ez az Arbeitsagentur, itt a munkáltatók által bejelentett állásokat találhatjuk meg, valószínűleg nem nagyon akad ennél bővebb adatbázis Németországban.

Természetesen próbálkozzunk állásközvetítőkkel is, ezek általában a munkaügyi szervezet engedélyével működnek (ha nem, akkor inkább ne próbálkozzunk), fontos, hogy szolgáltatásaik ingyenesek, tehát tőlünk nem kérhetnek érte pénzt.

A tanácsadás már más kérdés, tehát például ha pályázunk egy állásra és mondjuk a papírok kitöltéséhez segítséget kérünk tőlük, akkor azért már kérhetnek pénzt.

Munkakeresés Németországban: mennyi az annyi?

Mint arról már elég sokszor volt szó, Németországban sokáig nem létezett központilag megállapított minimálbér, a legtöbb szakmában azonban van kollektív szerződés, mielőtt bértárgyalásokba kezdünk ezt érdemes megismerni.

A német parlament alsóháza, a Bundestag két éve fogadta el (nagy többséggel) a 8,50 eurós törvényes minimális órabér bevezetését (és ez 2015 január elsejétől lépett életbe).

Az összeget 2016-tól kétévente felülvizsgálják (idén először májusban), és néhány ágazatban 2017-ig átmeneti szabályok lesznek érvényben. A kormány adatai szerint a döntés 3,7 millió munkavállalót érint, ők eddig ennél kevesebbet kerestek.

A minimálbér Németországban vonatkozik az összes foglalkoztatottra, függetlenül attól, hogy a munkáltatója belföldi vagy külföldi székhellyel rendelkezik.

Egyes ágazatokban az olyan külföldi székhelyű munkáltatóknak, akik egy vagy több munkavállalójukat Németországban foglalkoztatják, minden üzemi, ill. szolgáltatási tevékenység megkezdése előtt írásban, német nyelven kell bejelenteniük ezt. Ez a kötelezettség vonatkozik többek között a szállítmányozási, szállítási és logisztikai ágazatra.

A minimálbér nem vonatkozik a 18 év alattiakra és hat hónapig azokra, akik tartós munkanélküliség után lépnek ismét munkába. Azokon a területeken, amelyeken ágazati bérmegállapodások vannak érvényben, a bér 2016-ig elmaradhat a törvényes minimálbértől.

Emellett természetesen az sem árt, ha a neten körülnézünk kicsit, sok helyen találunk bérkalkulátort, bérjegyzéket – nem üljünk le úgy tárgyalni, hogy nem vagyunk tisztában az adott ágazat fizetési viszonyaival.

Ha magunk szeretnénk vállalkozást indítani, annak semmi akadálya, uniós állampolgárként megtehetjük, értelemszerűen ugyanazok a törvények vonatkoznak ránk is, mint a németekre.

Munkakeresés Németországban: a szakmai végzettség elismerése

Ha Németországban pl. fogorvosként szeretnénk korlátozás nélkül dolgozni, akkor nem fogjuk megúszni az állami engedélyt, de ez teljesen természetes bizonyos munkakörökben.

Ami jó hír, hogy 2012. április elseje óta szövetségi illetékességi körben törvény is könnyebbé teszi a külföldi szakképesítések elismerését. Az eljárással, a szükséges iratokkal kapcsolatos felvilágosítást és az úgy nevezett elismerési törvényre vonatkozó számos háttérinformációt is megtalálhatunk az Anerkennung in Deutschland portálon.

Munkakeresés Németországban: hasznos linkek

Belügyminisztérium

Munkaügyi szervezet, Bundesagentur für Arbeit

Bérkalkulátor

Szakszervezetek

Tájékoztató német lehetőségekről kifejezetten külföldieknek

Make it in Germany munkahelybörze

Munkavállalás Németországban

Anerkennung in Deutschland

Share.

About Author

Leave A Reply