A legkeresettebb állások Európában

1

Akár a magyarországi fizetés tízszeresét is kaphatjuk egyes szakmákban külföldön, ami azzal együtt sem rossz, hogy (és ezt nem győzzük eleget hangsúlyozni minden adandó alkalommal) a megélhetési költségek is magasabbak.

Noha Magyarországon az elmúlt években nőttek az átlagkeresetek, még így is alacsonyabbak, mint a legtöbb nyugat-európai országban. Csak egy adat a Pénzcentrum összeállításából: míg Magyarországon 260 ezer forint körül van a bruttó átlagfizetés, addig Ausztriában 843 ezer forintnyi euró, ami azért nagyon nem mindegy.

Mi a helyzet Németországban?

De vehetjük példaként Németországot is, ahol az EURES nyár eleji adatai szerint az alábbiak voltak a legkeresettebb foglalkozások: ápoló, beosztott eladó, máshová nem sorolható képesítést nem igénylő ipari foglalkozásúak, kamion- és teherautósofőr, mezőgazdasági és iparigép-szerelő és –karbantartó, fémmegmunkálógép-beállító és –üzemeltető, víz-, gáz- és csővezeték-szerelő, felszolgáló, építőipari villanyszerelő, szakács.

Ezek közül például a PayScale nemzetközi bér-összehasonlító oldal adatai szerint a víz-, gáz és csővezeték-szerelők bruttó éves fizetése 27 744 euró (ez több mint 8 millió forint, de ugye alapszabály, hogy nem számolunk át külföldi fizetést forintra, mert elkölteni is Németországban költjük el a pénzt). Egy szakács átlagfizetése például egy évben bruttó 16 303 euró.

Őket keresik Európában

Kicsit szélesítve a látókört, az Európai Bizottság munkaerőpiaci portálja (ez ugye az EURES) legfrissebb listája szerint a legkeresettebb európai szakmák most:

1. Beosztott eladók

2. Ápolók

3. Kamion- és teherautósofőrök

4. Szoftverfejlesztők

5. Kereskedelmi értékesítők

6. Felszolgálók

7. Máshová nem sorolható képesítést nem igénylő ipari foglalkozásúak

8. Szakácsok

9. Gépjárműszerelők és -karbantartók

10. Fémmegmunkálógép-beállítók és -üzemeltetők

Nagy-Britanniában például a szakképesítés szintjétől függően egy nővér egy évben 18-19 millió forintnak megfelelő fontot is megkereshet, egy kamionsofőr éves bruttó átlagfizetése majdnem 11 millió forint, egy szakács pedig 9-13 millió forintnyi fontot kereshet – a Reed.co.uk álláspiaci portál adatai szerint.

Ehhez képest Magyarországon a KSH adataival számolva ápolóként az átlagfizetés bruttó 2,6 millió forint egy évben. Vendéglátásban az átlagfizetés 1,8 millió forint egy évben, ebbe a kategóriába dolgoznak a szakácsok és a felszolgálók is. Kamionsofőrként pedig 2,8 millió forintos az éves bruttó átlagbér.

(fotó: flickr.com / Rennett Stowe)

Share.

About Author

1 hozzászólás

  1. “alapszabály, hogy nem számolunk át külföldi fizetést forintra”

    “Nagy-Britanniában például a szakképesítés szintjétől függően egy nővér egy évben 18-19 millió forintnak megfelelő fontot is megkereshet, egy kamionsofőr éves bruttó átlagfizetése majdnem 11 millió forint, egy szakács pedig 9-13 millió forintnyi fontot kereshet”

    🙂

Leave A Reply