Most szuper lehet amszterdami fiatalnak lenni

0

A holland nagyváros vezetése úgy döntött, átvállalja az ott élő fiatal felnőttek tartozásait. A cél, hogy megpróbálják levenni a terhet azokról, akik munkába állnának vagy a tanulmányaikat kezdik meg.

Egyre több holland fiatal kényszerül arra, hogy hitelt vegyen fel (persze ezzel Európában nincsenek egyedül), ami viszont komoly problémát jelent a munkerőpiacra való belépésben illetve felsőoktatási tanulmányaik befejezésében.

Amszterdam ezért próbaprojektet indított, melynek keretében egy önkormányzati hitelbank tárgyal a hitelezőkkel az adósságok felvásárlásáról. A résztvevők kölcsönt kapnak, hogy visszafizethessék az adósságaikat a saját lehetőségeikhez mérten – írta a Guardian nyomán az Index.

HATÁRÁTKELŐ A
YOUTUBE-ON
ÉS A SPOTIFY-ON IS!

„Az adósságok sok stresszt okoznak és a fiatalok esetében az adósságok gyakran meghatározzák jövőjüket” – érvelt Marjolein Moorman. Az alpolgármester-helyettes hozzátette, hogy ezen fiatalok többsége hátrányból indult, és szerencsétlenség vagy tudatlanság miatt olyan helyzetbe kerültek, amiből segítség nélkül nem tudtak kijutni. Az újrakezdésben segít nekik a város.

A projekt februárban kezdődik, és a résztvevőket szakemberek segítik az újratervezésben. A hivatalos adatok szerint a 18 és 34 év közötti amszterdami emberek több mint egyharmadának, 34 százalékának van valamilyen tartozása.

A hallgatók átlagos adóssága a 2015-ös 12 400 euróról 2019-re 13 700 euróra nőtt. Az adóssággal rendelkező tanulók száma pedig 388 ezerről 1,4 millióra emelkedett.

„Amitől néha egy kicsit hollandnak érzem magam”

Share.

About Author

Leave A Reply