Mivel játszunk?

0

Pappito megírta, mivel játszanak ők otthon, Új-Zélandon és erről eszünkbe jutott, hogy megkérdezzünk titeket: játszotok-e és ha igen, mivel? Van-e olyan játékotok, amit még Magyarországról vittetek magatokkal?

Felkapós (Knucklebones, Osselets, Bones, 5 Stones, Jacks, Tali, Kugelach)

Kezdjük az elején, az egyik legrégebbi játékkal, amit már a régi rómaiak is. Bár kétezer évvel ezelőtt ezt állatcsontokkal játszották, a mai verziók is ugyanarra a formára készülnek.

Gyakorlatilag egy kézügyességen alapuló játék, a földre szórt „csontokat” meghatározott, egyre nehezedő sorrendben kell felkapkodni, ha hibázunk, a következő játékos dobálhat és kapkodhat. Könnyen hordozható, olcsó és hosszú órákra kiváló szórakozást nyújt minden korosztálynak, kötelező kempingezős kellék.

Ostábla (backgammon)

A backgammon szintén nagyon régi játék, az ásatások és a műalkotások elemzése során a közelkelettől a vikingekig mindenhol megtalálták és ma is népszerű, még világbajnokság is van belőle, meg pénzdíjas versenyek.

Mivel egyelőre nem találtunk szép készletet, rajzoltam egyet a sakklepedő hátuljára és nyomtattam hozzá műanyag korongokat. Ez ugyan nem lett szép, de a célnak pont megfelel.

HATÁRÁTKELŐ. YOUTUBE. KATT.

A játék célja, hogy az ellenfelet kicselezve, minden saját korongunkat a saját negyedünkbe juttassuk, majd ezeket leszedjük a pályáról, ha ez előbb sikerült nekünk, mint ellenfelünknek, akkor nyertünk.

A játékba kalandot a dobókockák véletlenszerűsége és a másik játékossal való kiszúrás lehetősége visz. Két játékost órákra le tud kötni, szuper játék. (…)

Kockapóker (yahtzee)

A kockapóker nem olyan nagyon régi játék, de a sok kocka véletlenszerűsége igen szórakoztató, hiszen a pontokat regisztráló kis táblázatunkban ki kell taktikázni, hogy melyik dobásunkat milyen formában használjuk fel, hogy maximalizáljuk a pontjainkat.

Érdemes rendes kockákat vásárolni, nem sokkal drágábbak, mint a hitvány, távol-keleti vackok, viszont sokkal szebbek és pontosabbak is, és biztosak lehetünk benne, hogy nem valamiféle mérgező műanyaggal játszunk.

Scrabble

A Scrabble-t mindenki ismeri, értelmes, szótári szavakat kell alkotnunk a táblán, amelyek pontokat érnek, ha nincs több betű és nekünk van a legtöbb pontunk, akkor nyertünk.

Szuper szórakoztató és egészen komolyan is lehet csinálni (amit mi nem csinálunk) remek családi, nappaliban hasalós játék, köszörüli az elmét és bővíti a szókincset is.

Uno

Az Unót mindenki ismeri, színre színt, számra számot, ha csak egy lapod marad, akkor lehet unót ordítani. Menet közben ha ügyesen játsszuk ki speciális lapjainkat, akkor megfordíthatjuk a játék sorrendjét, húzathatunk lapokat a többi játékossal meg mindenféle ravaszságot csinálhatunk.

A szabályok egyszerűek, a pakli könnyen hordozható, a knuckebones mellett ez is ideális utazási kellék. Az UNO minden családban elengedhetetlen, pláne ha ösztönözni akarjuk leszármazottainkat, hogy a kijelzőktől elszakadva is találjanak szórakozást maguknak.”

Előbb olvassátok el a teljes posztot még több játékkal itt, aztán jöhet a kérdés: ti milyen játékokkal játszotok otthon?

Share.

About Author

Leave A Reply