Mitől menők a finnek?

3

Finnország amolyan bezzegországgá vált az elmúlt években, és persze nem minden alap nélkül (noha vannak ott is negatívumok természetesen). Most nézzünk meg pár olyan dolgot, ami hozzájárult a finnek világhíréhez – avagy parádés ötletek finn módra.

Átláthatóság

Finnországban nagyon hosszú ideje mindenkinek joga van megismerni és lemásolni bármilyen kormányzati dokumentumot. Ha a parlament másképp nem dönt, akkor minden irat nyilvános (és még a parlament döntését is meg lehet bíróságon támadni).

A jövő bizottsága

Ha már parlament: a finneknél negyedszázada működik egy állandó bizottság, amelynek feladata az ország előtt a következő évtizedekben várható legnagyobb kihívások listázása és megoldási javaslatok kidolgozása.

Az oktatás

Persze az ingyenes oktatás más országokban is alapjog, más kérdés, hogy a gyakorlatban ez miként valósul meg. (Ne menjünk messzire példáért…) Az ingyenesség Finnországban a gyerek 15 éves koráig a család anyagi helyzetétől függetlenül jár.

Közel 1000 külföldi állásajánlat vár a Határátkelőn egyetlen kattintásra

Ráadásul a középfokú oktatás is ingyenes, mi több, az egyetem is. Minden tanárnak legalább egy egyetemi diplomája van. Leena Pöntyen oktatási szakértő szerint a tanároknak törekedniük kell arra, hogy ne ők beszéljenek, hanem a gyerekek dolgozzanak az órán és kérdezzenek sokat.

Az újszülött-csomag

Az „anyadoboz” 1938 óta létezik Finnországban, ahol először csak a szegény anyukák kapták, ám 1949 óta mindenki jogosult rá. Eleinte varrókészlet, babaruhák, pelenkák, és egy matrac volt benne, ma már inkább egy kis paplan, steppelt kezeslábas, ruhák, babasapka, zoknik, kesztyűk.

A doboz mindenkinek jár, ha a terhessége első 4 hónapjában az anya elment orvoshoz. Ennek az volt az értelme, hogy bevezetése idején Finnországban borzalmasan magas volt a csecsemőhalandóság, nagyrészt azért, mert a terhes nők nem jártak orvoshoz. Ezen változtatott az ajándékdoboz.

Apasági ellátás

Ezt 1978-ban vezették be, az újszülött után a finn állam 263 munkanapig fizet a szülőknek, méghozzá az első 105 napig az anyának, a következő 158 napig pedig vagy az anya, vagy az apa kaphatja. Emellett az apukáknak jár egy „apasági hónap” is, és 35 százalékuk ki is veszi ezt a hónapot.

Nyírfacukor

A természetes édesítőszer nyírfacukrot és annak erős fogszuvasodást gátló hatását a kora 70-es években kezdték el vizsgálni a finn kutatók. 1975-ben pedig piacra dobták a nyírfacukros rágógumit – valószínűleg a világ legelső egészségvédő élelmiszerét.

Nemzeti öngyilkosság-megelőző program

Finnországban az 1990-es években 100 ezer emberre kicsit több, mint 30 öngyilkosság jutott, ez mostanra megfeleződött. Nem véletlenül, a skandináv országban a világon elsőként vezettek be egy öngyilkosság-megelőző programot, amelyet hatalmas mennyiségű, az okokat feltáró kutatási eredményre alapoztak.

Kórházi koszt Magyarországon és külföldön

Ha további részletek is érdekelnek, olvasd el az eredeti cikket a Díványon!

(Fotó: pixabay.com/Hietaparta)

 

Share.

About Author

3 hozzászólás

  1. Gabriella Frank on

    Az ENSZ éves beszámolója szerint Finnország a legboldogabb ország 2017-ben. Sokan fanyalognak, köztük finnek is. “Nincs tökéletes ország. Természetesen Finnországban is vannak problémák.” De sokkal több az, ami miatt boldognak érezhetik magukat az emberek. “Ilyen a kiegyensúlyozottság, szabadság, alacsony korrupció, megbízható rendőrség, független igazságszolgáltatás, kiváló iskolák, szólásszabadság, alacsony gyermekhalandóság, becsületesség, tiszta levegő és rengeteg víz… Mindez egyedülálló” – írja Ulla Appelsin, az Ilta Sanomat újság szerkesztője. Nagyon egyetértek, és irigykedem.

  2. Mi 6 évet éltünk Finnországban. Összességében közepesen éreztük magunkat, az ugye azt jelenti, hogy se jól sem rosszul. Annak dacára, hogy mi a cégtől ahol a férjem dolgozott egy 100 nm-es házat kaptunk, ahol nem kellett bérleti díjat sem fizetni.
    Hogy alacsony lenne a korrupció. Ez a hét vicce. Nagyon is van korrupció, de velünk ellentétben ők letagadják. Általában egész Nyugat- európában azt tapasztaltam, hogy ami kínos lenne számunkra azt egyszerűen letagadják.Kész.
    A finnekre sok mindent lehet mondani, de azt végképp nem hogy boldogok lennének. Itthon sokkal több az utcákon a mosolygós arc. Alaposan megdrágult náluk is az élet a fizetésükhöz képest is. Az egészségügyi ellátással is komoly problémák vannak, sokan a hosszú várólisták miatt kényszeről fizetnek a privát ellátásért. De így is 2 hetet kell várni, hogy fogorvosi ellátást kapjon valaki aki fizet érte.

  3. Szia. Mi angliaban eltunk es ott ugyanezt lehetett elmondani az egeszsegugyrol komoly gondok voltak vannak ott is illetve mosolygos ember ott se volt sok!!!

Leave A Reply