Mitől leszel boldog külföldön?

0

A határátkelés egyik része az, ami kiszámolható: mennyit keresünk majd az adott országban, mennyibe kerül a megélhetés és végül mennyi marad. Az érzelmi kérdések azonban már keményebb diót jelentenek.

A Hollandiában élő Tóth-Bos Ágnes pszichológus holland párjával költözött az országba még 2011-ben. Nem csupán szakemberként, hanem saját tapasztalatból is tudja, még ilyen esetekben sem olyan könnyű a beilleszkedés.

Olyannyira, hogy egy évvel később „alvási zavarok és mindenféle problémák” miatt vissza is költözött Magyarországra, egy ideig távkapcsolatban éltek, de nem nagyon ment a dolog, ezért némi idő elteltével egy ösztöndíjjal visszatért Hollandiába.

KÜLFÖLDI MUNKÁK A HATÁRÁTKELŐN

Odakint tele volt honvággyal és identitkáskereséssel, miközben nehezen viselte a borongós időjárást is – mesélte az Abcúgnak. Visszatérve aztán az egyetemen hollandiai magyarok jóllétét és motivációs hátterét kezdte kutatni.

Kiderült, hogy elsősorban nem az anyagi előrelépés miatt lesz boldog és sikeres valaki, miként az sem számít, ki milyen régóta él kint. Tóth-Bos Ágnes érdekes megfigyelés, hogy „ha valaki nagyon a magyarokhoz hasonlítja magát, akkor kevésbé boldog, mint aki a hollandokhoz”.

Saját kutatása szerint a hollandiai magyarok 16 százaléka választja a párkapcsolata miatt a határátkelést, ám közöttük „nagyon nagy a depressziósok aránya”, mert folyamatosan ott lebeg a „mit adtam fel érted?” kérdése.

Ráadásul beilleszkedni akkor sem könnyű, ha az embernek holland párja van, és holland barátok is körülveszik őket.

Share.

About Author

Leave A Reply