Mit tudnak ezek… az izlandiak (amit mi nem)?

0

Skandinávia sokak számára a magas életszínvonal és a nyugalom régiója, aztán hogy ez mennyire igaz a hétköznapokban és minden országra, az megint egy másik kérdés. Legutóbb a svédeket néztük meg körsétánk során, most jöjjenek az izlandiak egy egészen érdekes szemszögből.

Magnús Karl Magnússon kutató, hematológus és genetikus a Think:Nordic konferencián arról beszélt, hogyan és mire használják az Izlandon begyűjtött rengeteg genetikai információt.

A 300 ezer lelket számláló Izland lakóinak 90%-a genetikailag is a szigetről származik, azaz nem bevándorló, így aztán szinte mindenkinek ismerik a DNS-ét. Márpedig a DNS-ből sok minden kiolvasható, betegségek kockázata, karakter, külső megjelenés.

Külföldi állásajánlatok százai egyetlen kattintásra! Ne hagyd ki!

Mindezt tetézi, hogy az izlandiak minimum hét generációra vissza tudják vezetni a családfájukat (persze 2018-ban már app is van hozzá). Ha ehhez hozzávesszük a pontosan vezetett betegkartonokat, akkor ez már fantasztikus adathalmaz.

Magnús Karl Magnússon szerint ennek köszönhetően kiderült, hogy az izlandi férfiak háromnegyed részben genetikailag nyugat-norvégok, érdekes módon a nők viszont túlnyomórészt észak-britek. Ebből pedig az következik, hogy a viking ősök előszeretettel jöttek össze skót és ír nőkkel.

A történelmen kívül nyilván gyakorlatibb felhasználási lehetőségek is vannak. Például lehet személyre szabottan gyógyítani, megelőzni a betegségeket, például a nőknél a mellrákot.

A kérdés csak az, mekkora kockázata van egy ilyen adatbázisnak. A kutató szerint Izlandon megvan a bizalom, tudják, hogy a tudományos vezetés és a kormány nem használja majd rosszra ezt a tudást.

További érdekességek a Díványon.

Mit tudnak ezek… a svédek (amit mi nem)?

(Fotó: pixabay.com/JayMantri)

Share.

About Author

Leave A Reply