Mit tanulhatunk a finn iskolától?

0

Egy amerikai tanár finnországi élményeiről írva azt a következtetést vonta le: elsősorban azt kellene és lehetne megtanulni a finnektől, hogy nem szabad túlhajtani a gyerekeket, mert az nem csak kimerítő, de teljesen hatástalan is.

Az amerikai pedagógus dolgozni ment a skandináv országba, és első lendülettel megpróbálta az amerikai tempót bevezetni, de a gyerekek kemény ellenállásába ütközött.

Így aztán kissé visszafogta a lendületet, az eredmény pedig azonnali és látványos volt, a gyerekek végig bírták az órai munkát, és sokkal lelkesebben indították a következőt – írta a csalad.hu.

Timothy Walker először nagyon büszke volt arra, mekkora felfedezést tett, ám gyorsan rájött, hogy voltaképpen semmi mást nem csinált, mint alkalmazkodott ahhoz, amit a finnek már a hatvanas évek óta csinálnak, azaz hosszú, 15 perces szüneteket tartanak a tanórák között és nem hajtják szét a gyerekeket.

Külföldi állásajánlatok százai a Határátkelőn.

Az amerikai tanár nem hagyta annyiban, elkezdett utánaolvasni a témának, és gyorsan világossá vált számára, hogy a finn rendszer legnagyobb előnye, hogy a gyerekek tovább képesek összepontosítani azáltal, hogy frissebb marad az agyuk a hosszabb óraközi szünetek miatt.

Ezzel szemben például az Egyesült Államokbanmár elsőben is keményen hajtják a gyerekeket, házi feladatot kapnak, aztán a tanárok csodálkoznak, hogy az órán nem úgy teljesítenek, miként azt elvárnák tőlük.

Akinek van gyereke, az pontosan tudja, milyen szoros kapcsolat van a fizikai és a mentális állapotuk között: ha nem elég kipihentek, túlhajszoltak, akkor nem lehet velük bírni, és hibáztatni sem lehet őket, hiszen ki szeret kimerülten dolgozni?

Szükség van az órák közötti hosszabb szünetekre, hogy a fejlődésben lévő agy is levegőhöz, pihenéshez jusson.

(Fotó: edweek.org)

Share.

About Author

Leave A Reply