Mit tanulhatna a magyar az osztrák egészségügytől?

0

Az első válasz persze az, hogy szinte mindent, de azért ennél összetettebb a helyzet. Nagyon fontos, hogy az ausztriai egészségügyi dolgozók kevésbé leterheltek és jobban együttműködik az állami- és a magánszektor.

Az ausztriai járóbeteg szakellátás, leegyszerűsítve, lényegesen jobbnak mondható, mint a magyar, de ez nem azt jelenti, hogy tökéletes – emelte ki a hét éve Ausztriában dolgozó Vargha András az InfoRádiónak.

A radiológus szakorvos szerint fontos, hogy az osztrák rendszert nem érte olyan törés, mint a magyart a szocializmus évtizedei alatt. Így aztán szerinte óriási különbség, hogy az egészségügyi személyzet, tehát az orvosok, a nővérek és asszisztensek, az említett töretlen fejlődést élvezhették, ami nagyban meglátszik a felkészültségükben és hozzáállásukban.

HATÁRÁTKELŐ A
YOUTUBE-ON
ÉS A SPOTIFY-ON IS!

Sokkal professzionálisabban szervezett, és professzionálisabb háttérrel rendelkezik az osztrák járóbeteg ellátás, ezáltal a személyzet is odaadóbb – tette hozzá Vargha András.

A fejlődésbeli különbségeken túl, a szakorvos úgy látja, Ausztriában közel sem annyira túlterhelt az egészségügyi személyzet, mint Magyarországon. Amiből következik az is, hogy kevesebb energia jut a fiatalokkal foglalkozni, pedig ők ebből tanulhatnának a legtöbbet.

Ausztriában nagyon jó kombinációja van az állami- és magánfinanszírozásnak, létezik egy nagyon erős szociális háló, miután mindenki fizeti a társadalombiztosítási járulékot, azonban választani lehet a különféle biztosítási formák között is.

Határátkelő Klub!

El tudnád képzelni magad digitális nomádként? Vagy nem tudod elképzelni, de érdekel az életforma? Esetleg csak beszélgetnél egy jót kötetlenül? Gyere el szeptember 24-én kedden 18 órától a Prosit Buda Bistróba a budapesti Móricz Zsigmond körtéren és beszélgess két tapasztalt digitális nomáddal, Vigh Borival és Majsai Richárddal!

További részletek itt!

(Fotó: pexels.com)

Share.

About Author

Leave A Reply