Mit művel az Airbnb a határátkelőkkel?

0

Az Airbnb megjelenése az ingatlannal összefüggő szolgáltatások piacán érdekes (és őszintén szólva nem túl pozitív) következménnyel járt: egyes városokban elszabadultak a lakbérek. Olyannyira, hogy Berlin már lépett is az ügyben.

Nem is olyan régen érkezett a hír, hogy a német fővárosban szigorúbb szabályok lépnek hatályba az Airbnb-t vagy más, hasonló szolgáltatást igénybe vevők számára.

Az Airbnb lényege, hogy aki csak turistáskodni, pár napra érkezik egy városba, az ezen a szolgáltatáson keresztül magánszemélyektől (vagy nem, de erről kicsit később) bérelhet lakást vagy szobát, ami persze jóval olcsóbb, mintha szállodába mennénk, miközben a bérbeadó többet keres, mintha hosszú távra adná ki az ingatlant.

Látszólag tehát win-win helyzetről beszélhetünk, ám a szolgáltatás elterjedésének van egy kevéssé pozitív következménye is: megemelkedik miatta az albérletek ára.

Százezer eurós büntetés

Ez egyes nagyvárosokban már nagyon komoly gondot jelent. Ilyen például Berlin, ahol nemrégiben a szigorítás mellett döntöttek. Ez például azt jelenti, hogy a jövőben csak szigorú feltételek mellett, különféle megkötésekkel lehet majd kiadni a lakásokat vagy azoknak egy részeit, ráadásul az árba is beleszólnak majd a hatóságok.

Aki nem tartja be a szabályokat, az csúnyán megfizethet, akár százezer eurós büntetést is kaphat. Az új szabályozás miatt már most 40 százalékkal visszaesett az Airbnb szolgáltatások száma Berlinben – írta az Index.

Lakáskeresés Németországban

A döntés érthető, hiszen Berlinben például a legfrissebb számok szerint több mint 15 ezer Airbnb-n listázott ingatlan volt, és ebben a többi hasonló oldalon találhatók nincsenek is benne.

A 2015 végi adatokból az derült ki, a 15 ezer ingatlan 60 százaléka, 9300 lehetőség teljes lakás volt, a kiadók közel tizede egynél több lakást hirdetett.

Máshol is probléma

Más európai nagyvárosokban sem sokkal jobb a helyzet, Amszterdamban körülbelül 11 ezer Airbnb-lehetőség van, 80 százalékuk teljes lakás, Barcelonában ugyanez 14 ezer és 53 százalék.

Londonban 33 ezer (52 százalék), míg Párizsban 41 ezer (85 százalék), de a francia fővárosban szakértők szerint az Airbnb-konkurenseket is beszámolva a 60 ezret is elérheti.

További problémát jelent az ingatlanok koncentrációja, hiszen a kiadó egész lakások egyre kevesebb kézben összpontosulnak.

Mindez azt is jelenti, hogy azok a határátkelők, akik ezekben a városokban szeretnének munkát vállalni, jobb, ha felkészülnek arra, hogy az Airbnb és vetélytársai miatt még a korábbinál is magasabb albérleti díjakkal kell számolni, és értelemszerűen nehezebb is lesz megfelelő lakáshoz jutni.

Lakáskeresés Svájcban – hasznos infók

Share.

About Author

Leave A Reply