Mit jelent a svájci igen az uniós munkavállalókra?

1

Némi túlzással akár „ellen-Brexitnek” is nevezhetjük azt, hogy a svájciak nagy többséggel elutasították az uniós állampolgárok letelepedésének és munkavállalásának korlátozásáról szóló kezdeményezést. Mi mindent jelent a döntés?

Mindenekelőtt a tények: a vasárnapi svájci népszavazás egyik kérdése (mert akadt több is) az volt, hogy korlátozzák-e az országban az európai uniós állampolgárok letelepedését és munkavállalását.

A kérdést a nacionalista-populista Svájci Néppárt dobta fel és tulajdonképpen arról szólt, hogy meghatározzák-e az országban letelepedő és ott munkát vállaló uniós állampolgárok létszámát.

A kérdésfelvetéshez annyit mindenképpen érdemes tudni, hogy a 8,6 millió lakosú Svájcban 1,4 millió uniós állampolgár él (és tippre jóval több dolgozik, hiszen sokan a határ túloldaláról járnak át a drága lakhatás miatt), azaz minden hatodik Svájcban élő EU-állampolgár.

A választók végül határozottnak mondható 61,7 százalékos többséggel utasították el a javaslatot, azaz mondtak igent az uniós polgárok maradására (és persze érkezésére).

Miről szavaztak?

A javaslat egyébként némileg leegyszerűsítve arról szólt, hogy munkavállalásnál, valamint a társadalombiztosítási és jóléti juttatások odaítélésénél a határátkelőkkel szemben előnyben kellett volna részesíteni a svájci születésűeket.

Akik a javaslat ellen voltak, azok azt mondták, hogy annak megszavazása gazdasági visszaesést hozna, ráadásul mivel várhatóan az Európai Unió sem nézné ölbe tett kézzel a történteket, jó eséllyel több százezer svájci fosztana meg az unión belüli szabad munkavállalástól és letelepedéstől.

Nem ez az első eset, hogy ilyen korlátozással próbálkoztak Svájcban, mi több, 2014-ben egy népszavazáson szűk többséggel meg is szavazták a korlátozást, de akkor a parlament végül nem emelte teljes egészében törvényerőre a döntést.

A döntés háttere

A Svájci Néppárt szerint az Európa többi országából érkező határátkelők miatt nő folyamatosan a lakosság létszáma, ami fenntarthatatlan nyomást helyez a svájci közszolgáltatásokra és a környezetre.

A párt a múltban többször is sikerrel kampányolt a bevándorlás ellen, ezúttal azonban mellé lőtt, a BBC elemzője szerint elsősorban azért, mert az emberek elég világosan látták a gazdasági következményeket.

Például azt, hogy a svájci export 60 százaléka Európába megy, több mint félmillió svájci él és dolgozik valamelyik európai uniós tagállamban, miközben az 1,4 millió ott élő uniós állampolgár jelentős része az egészségügyet erősíti.

A szabad letelepedés és munkavállalás ellehetetlenítése az Európával fenntartott teljes kapcsolatrendszert tette volna kockára. Brüsszel már korábban közölte a svájciakkal (miként a britekkel is), hogy nincs válogatás: nincsen szabadkereskedelem szabad munkavállalás nélkül.

A svájciak pedig egyrészt komolyan vették a kijelentést, másrészt alighanem a Brexit példája is a szemük előtt lebegett, így a nem mellett szavaztak – írta tehát a BBC elemzése.

A svájciak és a Brexit

Ha már itt tartunk, a szavazás eredménye erősítheti Brüsszel pozícióit a Londonnal folytatott Brexit-tárgyalásokon is, mert elég világosan látszik, milyen kompromisszumokra lehet szükség a szabadkereskedelmi megegyezéshez.

Érdemes azt is megjegyezni, hogy a svájci népszavazást már az előtt elkezdték előkészíteni (ugye az a bizonyos 2014-es referendum), hogy a britek megszavazták volna a kilépést.

Az SVP (nem mellesleg a legnagyobb párt a szövetségi parlamentben) a brit kilépéspártiakhoz hasonló érveket sorakoztatott fel, egyrészt a jóléti rendszer túlterheltségéről, másrészt a bevándorlás feletti kontroll visszaszerzéséről.

Csakhogy Svájcban a nettó bevándorlás éppenséggel csökken és az általános érzés az, hogy a választók kezdenek belefáradni az SVP bevándorlásellenes retorikájába.

Európai reakciók

Nyilván Brüsszelben örültek az eredménynek. Az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács elnöke például azt írta a Twitteren, hogy nagy nap ez az Európai Unió és Svájc kapcsolatában.

„Üdvözöljük a népszavazás eredményét és várakozással tekintünk a szoros együttműködés folytatása felé. A svájciak világos üzenetet küldtek: közösen nagyszerű jövő vár ránk” – fogalmazott Charles Michel.

Az Európai Bizottság elnöke is gyorsan üdvözölte az eredményt, azt a kapcsolat megszilárdítására és elmélyítésére vonatkozó pozitív jelként értékelve.

„Az eredmény fenntartja kapcsolatunk egyik alappillérét: a kölcsönös mozgásszabadságot, azt, hogy EU-s állampolgárok letelepedhessenek és dolgozhassanak Svájcban, ami fordítva is érvényes” – fogalmazott Ursula von der Leyen.

Hazaköltözni vagy maradni Svájcban?

(Fotó: fintechnews.ch)

Share.

About Author

1 hozzászólás

  1. Fehér Holló on

    Azt jelenti, hogy ők se akarnak fizetni az orvosképzésért és örülnek a más országokban kiképzett munkaerőnek. Továbbá a seprűt se nagyon akarják kivenni az albán takarítónő kezéből.

Leave A Reply