Mit csináljunk a finn télben?

2

A fázás mellett azért sok más (és tartalmasabb) elfoglaltságot is találhatunk magunknak Finnországban. Persze nem árt alaposan felkészülni, különben csúnya meglepetések érhetik az embert, ha viszont jól átgondoljuk a dolgokat, nagyszerű élmények érhetnek – derül ki a Helsinkiben élő Richárd írásából (és képeiből).

„Finnországgal kapcsolatban jó sok sztereotípia él az emberekben, amik közül talán nem az összes, de sok valóban igaz is.

Az egyik ilyen, hogy Finnországban hideg van. Nagyon. Ráadásul 4-5 hónapig tart a tél, ami ugye jóval több, mint 1-2 hét, így komoly felkészülést igényel, a lehető legtöbb szempontból.

Nem csak fizikailag kell felkészülni a finn télre, meleg ruhákkal, szöges téligumival az autóra, hanem kifogyhatatlan mennyiségű hobbival, ötlettel, és tervekkel, hiszen október közepén elmegy a nap, és május közepéig kettőnél több alkalommal nem is fogunk találkozni vele, ami nagyon sok ember számára igazán megterhelő tud lenni, ha nem foglalja el magát hasznos, és értékes tennivalókkal.

Kirándulás

A fenti hideggel kapcsolatos bevezetővel éles kontrasztban állhat a kirándulás, azonban a finnországi természet télen, olyankor is gyönyörű, amikor a hőmérséklet alulról súrolja a -20 C-fokot.

Nem szabad megijedni a hidegtől, jól fel kell öltözni, és kihasználva az ország adottságait, az erdőket, és a (befagyott) tavakat, egy-egy délelőttös kirándulásos programokat bármikor lehet szervezni.

Termoszban viszünk magunkkal teát, esetleg néhány kolbászt, ugyanis a legtöbb kirándulós hely az erdőben fával, és sütögetővel fel van szerelve, amiket szabadon használhatnak az arra tévedő természetjárók.

Szauna

Mint ahogy azt bizonyára mindenki tudja, Finnország a szaunázás paradicsoma. Körülbelül az 5 millió lakosra 3 millió szauna jut az országban, ami igen szép szám, így rém egyszerű találni nyilvános szaunát, de egyébként a legtöbb lakásnak is alapfelszereltsége.

De a nyilvános szaunáknak is megvan a maga, varázslatos hangulata, amiket mindenképpen érdemes kipróbálni, és annak, akinek az ilyesfajta kikapcsolódás tetszik, rendszeresen látogatnia.

Aztán ne felejtsük el az ún. Avantouintit sem, ami nem más, mint a lékúszás. Különösen frissítő, és felüdülést nyújtó élmény egy kellemes téli szaunázás után.

Hajóút

Finnország és Helsinki szerencsés földrajzi viszonyokkal rendelkezik, hiszen kikötőjéből napi szinten indulna hajók Tallinba, Stockholmba, Rigába, amik remek hétvégi programok a kikapcsolódásra, és a jegyárak is relatív olcsók.

Egy hétvégi stockholmi hajóút nagyjából 6 óra stockholmi időtöltést jelent, ami pont elég egy kis sétára, múzeumra, és egy ebédre valahol a belvárosban, míg maga a hajóút 2×14 óra körülbelül, de magán a hajón is sok mindennel el lehet ütni az időt.

Tallin esetében hasonló a helyzet, oda is érdemes 1-2 éjszakára menni, a tallini óváros az év minden szakaszában – így télen is – gyönyörű, és valamilyen kulturális, vagy könnyűzenei programot mindig találni.

Lappföld

Lappföld és annak északabbi részei, az északi sarkkörtől még 250 km-re északra található természet a világ egyik talán az ember által legkevésbé érintett területe.

Ide mindenképp érdemes ellátogatni, és eltölteni egy-egy hetet ezen a gyönyörű vidéken. Természetesen az igazi élményt a téli időszak nyújtja, amikor több méter vastag hó borítja a tájat.

Nem csak a téli sportok kedvelőinek lehet ez jó kikapcsolódás, és időtöltés, hiszen nekem sem sikerült magamévá tennem ezeket soha, azonban tény, hogy pl. Levi közkedvelt célállomás a sí, és cross-country-ski, snowboard kedvelőinek.

Azonban a hozzám hasonlóaknak sem kell csüggednie, hiszen a husky hószános szafarik, a motorosszánozás a hegyoldalban, és a rengeteg kirándulóhely számomra több értéket hordoznak, mint a téli sportok.

Néhány dolgot azonban érdemes észben tartani, ha valaki Lappföldre szeretne látogatni.

A távolságok hatalmasak, a bérelhető faházak, kunyhók pedig sokszor igen messze vannak a településektől, így esetenként a civilizációtól is, ezért autó nélkül szinte lehetetlen az élet arrafelé.

Nyilván ha valaki valamelyik felkapottabb, turisták által látogatott város központjában, egy szállodában száll meg, talán ez kivitelezhető, na de ki szeretne Lappföldön egy település kellős közepén, a természettől elzárva megszállni, nem igaz?

Aki viszont nem szeretné levezetni a közel 1100 km-es távolságot (mondjuk Helsinkitől számolva), annak sem kell csüggednie, hiszen mehetünk hálókocsis vonattal, amire felpakolhatjuk az autót is, és egy kidós alvás után, Kiittiläból a saját autónkkal folytathatjuk az utunkat a célunk felé.

A másik pedig a szállásunk lefoglalása. Sajnos könnyedén előfordulhat, hogy akár egy, vagy több évre előre kell gondolkozni, különben nehéz helyzetben találjuk magunkat.

Bármivel is töltjük a finn telet, legyünk minél többet a szabadban, mert a hónapokig tartó sötétség bizony megviseli az ember szervezetét!”

Akit érdekel Finnország és/vagy szívesen olvasna még Richárdtól, az látogasson el az oldalára!

Finn szauna magyar szemmel

Share.

About Author

2 hozzászólás

 1. Kedves Határátkelö !
  Hosszú Finnországról szóló ismertetését elolvasva szeretném megjegyezni, hogy az alábbi állítás miszerint : ” október közepén elmegy a nap, és május közepéig kettőnél több alkalommal nem is fogunk találkozni vele, ”
  nem felel meg a valóságnak. Szeretettel ajánlom a meteorologiai internetes oldalakat további ismeretszerzésre.
  Ugyancsak téves az az állítás, hogy Rigába “napi szinten ” indulnak hajók. Riga nincs a tengerparton és oda nem lehet Helsinkiböl hajóval elmenni.
  Meglepett az a közlése, miszerint a szállodafoglalás nehéz, söt mi több egy évvel vagy esetleg két évvel a tervezett finnországi út elött kell szállodáról gondoskodni. Ez nem igaz.
  Tisztelem azt a szorgalmat amivel finnországi ismereteit bövitette, De ha egy országról részletesen ír valaki akkor rendkívül fontos lenne, hogy minden vonatkozásban a valóságnak megfelelö képet adjon a kérdéses országról..

  • Kedves Judit!

   A posztot egy Helsinkiben élő magyar írta. Amennyiben kívánja, szívesen összekötöm vele, hogy megvitathassák a finn meteorológia sajátosságait. 🙂 Köszönöm a visszajelzést!

Leave A Reply