Mit csinál a teve karácsonykor?

0

Noha vallásos jellege érthetően nincs, Egyiptomban is megjelent a karácsony, sőt, mint Timi (akinek blogját itt érhetitek el) írásából kiderül, Kairóban egyre nagyobb teret hódít, igaz, elsősorban családi ünnepként.

„Egyiptomról, mint muszlim többségű országról mindenki azt feltételezné, hogy itt abszolút nem ünneplik a karácsonyt meg az újévet. Esetleg talán a turistaparadicsomokban – ami amúgy is egy külön világ Egyiptomon belül -, mint Sharm el-Sheikh vagy Hurgada környéke, ahová sok külföldi jön pihenni ebben az időszakban.

Tény, hogy az itteni muszlimok alapjában véve nem ünneplik a karácsonyt; nem állítanak fát, nem vesznek egymásnak ajándékot és ünnepi vacsora sincsen. Ez ugyan az, mint hogy például a magyarok többsége sem tartja sem a ramadánt, sem a hanukát, sem egyéb vallások ünnepeit, akkor ők minek ünnepelnék a karácsonyt?

Ugyanis szerintük az ünnep eredetileg – különösen a faállítás – pogány szokás volt, amit később a kereszténység átvett. Ebből kifolyólag bár Jézus személye az iszlám vallás hívői számára is kiemelkedő és fontos, nem gondolják, hogy ezen a napon született volna (ahogy azt több keresztény felekezet sem teszi ).  Úgyhogy számomra ez a nap is ugyanolyan, mint a többi: reggel korán kelés és irány a munka.

Mint a Valentin-nap vagy a Halloween

Ám ahogy Európában igencsak veszített az utóbbi időben a karácsony vallásos jellegéből és átment egyfajta tradícióvá (szokták is sokan mondani, hogy ez a szeretet, a család ünnepe és nem effektíve Jézus születését ünneplik ezzel), úgy Kairóba is betört többé-kevésbé a karácsony ünnepe afféle szokásként. Csak úgy, mint a Valentin-nap vagy a Halloween. (Ehhez talán az is hozzájárult, hogy sok Amerikából meg Európából érkezett külföldi él itt, akik viszont nyilván szeretnék ezeket a szokásokat itt is tartani.)

Közel 1000 külföldi állásajánlat vár a Határátkelőn egyetlen kattintásra

Pont az előző hétvégén jártam a hozzánk legközelebbi bevásárló központban. Ugyan a hely nem volt zsúfolásig tele ajándékokra vadászó vásárlókkal, mint otthon, helyette a fenyőfa meg a mikulás előtt fényképezkedő (muszlim és nem muszlim) gyerekek, illetve a plafonról lelógó karácsonyi díszek látványa fogadott. A boltok kirakataiba díszes törpe műfenyők és színes égősorok kerültek, de még az éttermek és kávézók is ünnepi hangulatban várták a vendégeket.

Az időjárást tekintve nálunk is tél van, vagyis a megszokottól jóval hidegebb az idő, időnként némi csapadékkal. (Este 6-7 fok alá is lemegy a hőmérséklet.) Sőt! Biztosan olvastátok, hogy két-három héttel ezelőtt egész nagy mennyiségben esett hó is (és meg is maradt 1-2 napig) Egyiptom egyes részein.

Az ablakok szigetelése az otthoni panelokéhoz hasonlóan katasztrofális, nincsen központi fűtés és valamiért az átlag egyiptomi jobban szeret nyolc pulóvert magára húzni három nadrággal, mint venni akár csak egyetlen nagyobb méretű hősugárzót is. Pedig ilyen alacsony rezsiköltség mellett igazán megtehetnék a legtöbben.

Nincs igazi karácsony

Mindezek ellenére hiába a dekoráció meg a karácsonyi dallamok, igazi hó nélkül a karácsony varázsa sosem lesz itt meg – ahogy például Thaiföldön és egyéb, jelenleg meleg országokban sem. (De lehet, hogy ezzel csak én vagyok így.)

A budapesti Vörösmarty tér ünnepi forgatagáról nem is beszélve, ami számomra a decemberi hónap egyik kedvenc programja a korcsolyázás mellett. Az utóbbit itt maximum egyes plázákban tehetem meg egy mini jégpályán (ami egyébként általában egészen szabad, csak néhányan lézengenek rajta és azok is többnyire a korlát közvetlen társaságában). 🙂

Ám nemcsak a hó hiánya miatt nincs itt igazi karácsony. Míg otthon az ember megfelelő karácsonyfa után kutat az út menti fenyőfaárusok többnyire széles választékában, itt kis túlzással élve jó, ha egy értelmes fát találsz, ami karácsonyfaként funkcionálhat a lakásban.

Ugyanis a plázabeli műfenyőktől eltekintve én egyetlen egy árva fenyőfaárust sem láttam még a városban. (Esetleg pálmafával lehet még próbálkozni. 🙂 ) Bár bevallom őszintén, mivel mi sem ünnepeljük a karácsonyt, így tüzetesen nem is kerestem. De ettől függetlenül biztos vagyok benne, hogy lehet kapni karácsonyfát (B tervként műfenyőt), hiszen azoknak a magyaroknak, akik itt is tartják a karácsonyt, valahonnan mégiscsak sikerült szerezniük.

A koptoknál januárban van karácsony

Ám Egyiptomban nem csak muszlimok élnek, hanem kopt keresztények is (a lakosság közel 10%-át teszik ki). Ugye azt várná az ember, hogy ha már az iszlám vallás hívei nem is, ők – keresztények lévén – biztosan karácsonyoznak decemberben.

Én is ezt feltételeztem először, aztán teljesen meglepődtem, mikor nem láttam egyetlen „kellemes karácsonyi ünnepeket” és ehhez hasonló posztokat kopt keresztény ismerőseim Facebook-oldalán. Aztán ugrott be, hogy mikor nyáron egy kopt lánnyal készítettem interjút a blogomra, ünnepeiről beszélgetve említett néhány dolgot ezzel kapcsolatban.

Történetesen azt, hogy a koptok eredetileg január 7-8-án tartják a karácsonyt – karácsonyfa és ajándékozás nélkül. Ilyenkor csak néhány új ruhát vesznek maguknak – esetleg ezt adják ajándékba egymásnak, misére mennek és az ünnepi asztalnál együtt ebédel / vacsorázik a népes család.

Természetesen ők is egyre jobban kezdik sok esetben átvenni a nyugati szokásokat, így vannak közülük, akik európai / amerikai módra decemberben ünneplik a karácsonyt. De mivel az utóbbiak kisebbségben vannak, így december 25-26-a hivatalosan nem szünnap Egyiptomban.

(Ezen kívül egyébként elég sok munkaszüneti napunk van: nemzeti ünnepek, muszlim és keresztény ünnepek alkalmával. A legjobb az egészben, hogy egyiket sem kell ledolgozni. )

S hogy mi lesz újévkor? Petárdázás és tűzijáték az utcákban biztosan, amiben a legszomorúbb, hogy általában kisiskolás gyerekek dobálják a petárdákat kocsik alá vagy akár egy parkban szanaszét, körül sem nézve ki mellett robban.

Vannak, akik bulizni mennek – mert ilyen is van -, akad, aki otthon ünnepel és van, akinek ez megint csak egy szokványos nap lesz. Egy biztos: január elseje itt is munkaszüneti nap, úgyhogy lehet pihenni!”

Szívesen kipróbálnád magad külföldön? Válogass több száz állásajánlat közül!

(A poszt először a Határátkelő blogon jelent meg.)

Share.

About Author

Leave A Reply