Mire jó az Európai Egészségbiztosítási Kártya?

3

Ami ingyen van, arra az ember általában némi gyanakvással tekint, ám vannak olyan dolgok, amelyek egyszerűen tényleg jók és tényleg ingyenesek. Ilyen például az Európai Egészségbiztosítási Kártya, ami akkor jöhet jól, ha Európában utazunk.

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya az Európai Unió 28 tagállamában (valamint Izlandon, Lichtensteinben, Norvégiában és Svájcban) érvényes, és a legnagyobb előnye, hogy igénybe vehetjük vele az állami egészségügyi ellátást.

Mielőtt továbbmennénk, itt egy pillanatra érdemes megállni és kihangsúlyozni, hogy állami ellátásról van szó, tehát ha egy magánintézménybe sétálunk be vele, akkor bizony fizetni fogunk, mint az egyszeri katonatiszt.

(Ha már itt tartunk, a kártya nem helyettesíti az utasbiztosítást sem, szóval nem fognak téríteni elveszett bőröndöt, eltűnt mobiltelefont és a lerobbant autónkat sem fogják bevontatni a legközelebbi szervízbe.)

Európai Egészségbiztosítási Kártya: hogyan juthatsz hozzá?

De visszatérve a kártyához, azt az OEP-nél lehet igényelni (hivatalosan ez úgy hangzik, hogy annál az egészségbiztosítási intézménynél, ahol biztosítottak vagyunk). Értelemszerűen biztosítottnak kell hozzá lennünk, és persze minden családtagnak külön kártya kell.

Mivel ez a Határátkelő, azért azt is érdemes leszögezni, hogy ha költözünk, akkor ez a kártya nyilván nem lesz elég (egy idő után semmiképp), de az új munkahelyünkkel úgyis biztosítottak is leszünk, tehát ez nem fog problémát jelenteni (ehhez egyébként az S1 nyomtatványt kell majd kitölteni).

Ha már a kártya érvényességénél tartunk, annak ideje sajnos országonként más és más, tehát ha mégis úgy vágnánk bele a határátkelésbe, hogy egy ideig ezzel fedezzük az esetleges orvosi ellátásunk költségeit (ennek ugyebár feltétele, hogy Magyarországon biztosítottak maradjunk), akkor nem árt utánakérdezni a dolognak.

Európai Egészségbiztosítási Kártya: mire nem jó?

Minden ellenkező híreszteléssel ellentétben nem garantál ingyenes szolgáltatásokat. Az egyes országok egészségügyi rendszere ugyanis különböző lehet (sőt, különböző is!), ezért simán előfordulhat, hogy azok a szolgáltatások, amelyek mondjuk Magyarországon ingyenesek, egy másik országban pénzbe kerülnek.

Márpedig a rendszer azon az elven alapul, hogy a gyógykezelés költségeit csak akkor téríti meg a biztosító, ha annak az országnak a társadalombiztosítási rendszere, ahol biztosítottak vagyunk, támogatja a kérdéses kezelést.

Teljesen extrém példa: ha valamilyen szorosan a kórházi kezelésekhez nem kapcsolódó ellátásról (mondjuk gyógyfürdőről) van szó, akkor könnyen belefuthatunk abba, hogy fizetnünk kell – szóval érdemes előre tájékozódni.

A csúcs

A rendszer persze amúgy sem rossz, de szerintünk a legmenőbb része az a külföldi kórházi kezelés (ez persze csak személyes vélemény). Túl azon, hogy ma Európában senki sem tudja megmondani, hogy mi számít „kórházi kezelésnek” (illetve az egészségbiztosító majd eldönti), van a rendszernek egy olyan része, ami egészen szuper lehetőségeket nyit meg.

Arról van ugyanis szó, hogy ha tervezett kezelésről van szó (azaz kifejezetten azért megyünk mondjuk Ausztriába, hogy ott feküdjünk be a kórházba, aminek lássuk be, a magyar rendszert ismerve van azért vonzereje), akkor alaphelyzetben ha az adott országban kedvezőtlenebbek az anyagi feltételek, mint ott, ahol biztosítottak vagyunk, akkor a különbséget megtéríti nekünk az egészségbiztosító.

Ami elég menő dolog.

Persze ennek is van egy „apró” hátulütője, jelesül az, hogy az egészségbiztosítónak előzetesen engedélyezni kell a kezelést, ha ez nincs, akkor bizony nekünk kell fizetni (kivéve, ha utólag meg tudjuk győzni a biztosítót, amihez sok szerencsét), és az fájdalmasabb lehet, mint maga a műtét.

Mindenesetre érdemes tájékozódni az Európai Egészségbiztosítási Kártyával kapcsolatban (például itt), mert jó dolog, pláne, ha az ember okosan használja.

Mobilon is

Apropó, okosság, az alkalmazást okostelefonra is le lehet tölteni, és érdemes is, mert sok mindent tud: van rajta használati útmutató, általános információk magáról a kártyáról, a vészhelyzetben hívható telefonszámokról, a biztosítás által fedezett kezelésekről és költségekről (illetve azok visszaigényléséről), és arról is, kivel kell kapcsolatba lépni, ha elveszítettük a kártyát. Mindez ráadásul 25 nyelven, és mindhárom elterjedt platformra, szóval ott van az iTunes-on, a Google Play-en, és a Windows Phone Store-on is. (x)

Share.

About Author

3 hozzászólás

 1. Hencz Csaba on

  Semmit sem ér az egész !!!! nyugodjon meg mindenki!
  Németországban több helyen is probálkoztam vele és csak néztek rám hogy most ök mit csináljonak vele.
  Teljesen mind 1 milyen intézetbe akarjuk használni angolul sincs feltüntetve rajta semmi szal tök hülyék belöle.
  Ennyit a hires kártyárol ….

  • Ez így nem igaz. Én többször voltam háziorvosnál vele, -5 év alatt kb.4x,fogorvosnál 1x és volt egy sürgősségi műtétem is.Soha nem fizettem hozzá egy centet sem.

Leave A Reply