Mintha néznéd, ahogy a szülőfalud porig égetik

0

Dunajcsik Mátyás akkor költözött Izlandra, amikor szakmájában talán éppen a csúcsra ért, a Libri könyvkiadónál volt szépirodalmi főszerkesztő. Hogy akkor miért ment el? Mert úgy érezte, nem tud már előre lépni, és közben csak ugyanazt tudná csinálni még tíz-húsz évig.

„Úgy éreztem, közben semmi nem marad belőlem, amit a saját írásaimba tehetnék, a hazai állapotokba viszont szép lassan beleőrülök” – ezzel indokolta döntését az Origónak adott interjúban Dunajcsik Mátyás.

Az irodalmár 2013-ban pályázott meg egy három hónapos írói ösztöndíjat Izlandra, majd a nyarat fizetés nélküli szabadságon kint töltötte, mint mondta, „hazataláltam, hirtelen újra lélegezni tudtam. Több volt a levegő. Aztán még visszamentem egy évre a kiadóba, de lélekben már akkor Izlandon maradtam”.

Magyarországra ma úgy néz, mintha egy domb tetején állva figyelné, „ahogy a szülőfaluját porig égetik”.

„Az ember hetente olvas két olyan hírt, aminek a hallatán rögtön csomagolna, ha nem vándorolt már volna ki eddig. Elképesztő látni, ahogy a jelenlegi politikai elitnek néhány év alatt sikerült valóságos kulturális ground zeróvá változtatnia az ország közvéleményét: olyan dolgokról vitatkozunk, olyan nézetek kecmeregnek elő a történelem szemétdombjáról, amik ellen már a századfordulón habzó szájjal tiltakozott a világ haladóbb fele – ehhez csak Ady Endre politikai publicisztikáit kell újraolvasni” – tette hozzá Dunajcsik Mátyás.

Az irodalmár szerint Izland bizonyos szempontból épp ellentétes helyzetben van, mint Magyarország: amíg Magyarországról általában csak a legborzalmasabb hírek és intézkedések ütik meg a nemzetközi média ingerküszöbét, addig Izlandról csak a pozitív hírek jutnak el a világmédiába. És ebben benne van a helyi turisztikai propagandagépezet keze is, ami teljesen utópikus képet fest az itteni viszonyokról.

„Pedig ahogy Magyarországon is számtalan csodálatos kezdeményezés és jó dolog történik, Izland is csak egy ország, a maga nagyon is valós társadalmi problémáival és nehézségeivel, a válság utáni baloldali “forradalom” után most éppen egy meglehetősen szegényellenes, jobboldali kormánnyal. Hogy mást ne mondjak, ma az izlandi orvosok és ápolónők ugyanolyan nagy számban költöznek át Norvégiába a kevesebb munka és jobb fizetés reményében, mint a magyarok” – fogalmazott Dunajcsik Mátyás.

A teljes beszélgetést itt lehet elolvasni.

(Fotó: pixabay.com/JayMantri)

Share.

About Author

Leave A Reply