Minden nyelv mást ad

0

Nyelveket beszélni jó. De mit ad nekünk egy-egy nyelvnek az ismerete? Nos, a skót Seumas szerint mindegyik mást. Ő már csak tudja, hiszen két kis, egy közepes és egy világnyelvet beszél.

Ebből az angol adott, emellett a másik kettő a Gàidhlig (a skót gael) és a Scots (ami egy angolhoz közelálló germán nyelvváltozat, az óangol északi dialektusának folytatása, kicsit leegyszerűsítve a skótok anyanyelve). Emellett beszél olaszul is.

Gàidhlig

„Ez a szívem nyelve, a kultúra, amit a legjobban imádok. Mintha jobb ember lennék, amikor gael nyelven beszélek, ilyenkor érzem legközelebb magamhoz az őseimet, a gyermekeimet, a földet a talpam alatt” – fogalmazott.

A skót Highland kultúrája rendkívül közel áll hozzá, bónuszként valamennyire a beszélt ír nyelvet is érti ennek köszönhetően.

KÜLFÖLDI MUNKÁK A HATÁRÁTKELŐN

Scots

A scots a hétköznapok nyelve, tele humorral, és rendkívül kis arányú írásbeliséggel. Túl nagy örömöt neki nem okoz maga a nyelv, talán a fekete humora az, ami igen. Sok északi kifejezést felismerni benne Seumas szerint, ami segített neki a norvég és az izlandi nyelv tanulásakor (mert hogy ezeken is dolgozik).

Olasz

Abszolút gyakorlatias nyelv volt számára, manapság már kevesebb módja van beszélni, kivéve, amikor ott nyaralnak, de igazán gyönyörűnek tartja, ami ráadásul megkönnyíti, hogy az ember jobban megismerje a világtörténelem egyik legszebb kultúráját.

Angol

Az angol értelemszerűen a második nyelve, bár érdekes módon inkább csak írásban használja. „Meglehetősen folyékonyan beszélem, de az akcentusom eléggé megnehezíti a megértést – kivéve persze a többi skótot. Számomra ez a rock’n’roll nyelve (imádom a klasszikus amerikai és angol rockot) és persze ezen keresztül kommunikálok a fél világgal online” – írta.

Új keserűség Magyarországon

Share.

About Author

Leave A Reply