„Minden nap hálás vagyok”

0

Szegénynek lenni nem jó. Magyarországon sem és Svájcban sem, de utóbbi helyen talán egy fokkal mégis jobb. Vajon miként élik meg sorsukat az alpesi ország szegényei? Anneliese például egész jól.

„Immár 3,5 éve várok arra, hogy döntsenek a megváltozott munkaképességről szóló beadványomról. Közben, mivel teljesen munkaképtelen vagyok, a helyi jóléti rendszer segített.

Kényelmes életem van, elkerültem a lecsúszást. Még csak nem is nagyon tudja senki, hogy szegény vagyok. Kérdezni nem kérdezik, az emberek többségükben nagyon kedvesek.

Egy két hálószobás lakásban élek Interlaken közepén, padlófűtésem van és jó minőségű háztartási eszközökkel van felszerelve.

Az egészségügyi ellátásért nem kell fizetnem. Ez nagyon fontos, mert I típusú diabéteszem van. Kizárt dolog, hogy meg tudnám fizetni az inzulint, évente egy ingyenes fogtisztítás is jár.

Havi néhány alkalommal megengedhetem magamnak a vonatozást, havonta egyszer el tudok menni egy kávézóba is. Van olyan hely itt, a környéken, ahol (mivel szociálisan rászoruló vagyok) heti két nagy szatyor élelmiszert kapok 1 frankért.

Mivel minden orvosi és terápiás kezelésre elmegyek, egy szociális munkás szerint további havi 100 frank jár nekem.

HATÁRÁTKELŐ A
YOUTUBE-ON
ÉS A SPOTIFY-ON IS!

Nyaralásra vagy új ruhára nem futja, a számítógépem 8 éves, így kicsit lassú, de van olyan alap (SOS Beobachter), aminél lehet pályázni új számítógépre. Most reménykedem.

Egyetlen nap sem múlik el anélkül, hogy végtelenül hálás ne lennék azért, hogy itt lehetek. Rengeteg támogatást kapok, nem kell aggódnom amiatt, hogy hajléktalanná válok vagy nem lesz elegendő ennivalóm, esetleg nem jutok hozzá az egészségügyi ellátáshoz.

Ha nem is luxus, de kényelmes életem van, amit teljes egészében a svájci szociális rendszernek köszönhetek.

Ja, ha még nem írtam volna, nem vagyok svájci állampolgár, B típusú letelepedési engedélyem van.”

(Fotó: pixabay.com/hpgruesen)

Share.

About Author

Leave A Reply